ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Парламентът реши, че за изграждане на новите блокове на АЕЦ „Козлодуй“ ще се водят преговори с „Хюндай“.

24.02.2024

Целият процес се обърна с главата надолу. Петков каза, че парламентът е съставен от ядрени специалисти – очевидно, след като самият Петков гласува технология, по която да се строи електроцентралата, за да бъде необратимо решението. Обратимо е единствено, ако се вземи друго решение на парламента. Това заяви  енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на „Денят ON AIR“.

 

 

„Очевидно става въпрос за едни пари. Не мога да твърдя със сигурност, но в крайна сметка става въпрос за много пари. По официални данин на Американсия ядрен регулатор последната централа, посторена недокрай от „Уестингхаус“ в Джорджия, до момента струва 30 млрд. долара за два блока. Единият блок влезе в експлоатация миналото лято“, даде пример Куюмджиев.

Той уточни, че „Уестингхаус“ няма да строи след опита в САЩ, а си търсят компания, която да строи по тяхната технология – създават проект и го дават за строеж. Те имат договор с минимум две компании в света, едната от които е именно „Хюндай“.

„Хюндай“ са наистина компания, която е построила над 40 реактора. Дори във въпросната американска централа са корейски. В Джорджия са също корейски, построили са всички корейски атомни централи, и едва в ОАЕ“, добави енергийният експерт.

Пред Bulgaria ON AIR гостът заяви, че „Уестингхаус“ са имали търг за избор на технология, с искане за оферта с цена и срокове на двата бъдещи реактора.

Има 4 различни решения, които са възможни за България – америкаци, французи, китайци. Чехите обявиха търг за избор на технологията – с искане за оферта с цена и срокове.

„Американците бяха отстранени, защото не можаха да дадат цена и срокове. Кой е правил този търг – не разбрах. Излезе информация за тръжна процедура за преквалификация – по технически параметри корейците са минали през критериите.

Имало е някакво сито, в което някакви хора са определили, че от тримата участници „Хюндай“ са подходящи. Китайците трудно биха могли да се справят с технологията AP1000. И изведнъж от ПП-ДБ казват – хайде да участват о „Бехтел“, коментира експертът“, заяви Куюмджиев.

Енергийният експерт посочи, че в България ще бъде първият опит на „Хюндай“ да строят по технологията AP1000 и ние ще сме един вид опитно зайче, защото само са правили реактори за AP1000.

„Сигурно ще са справят, корейците са сериозни хора, те са дали твърда цена и твърд срок за построяване до 2037 г.
Важно е обаче кога от „АЕЦ Колзодуй нови мощности“ ще са готови с документацията и ще вземат разрешително за строеж . Най-сложно е разрешението за площадка, имат само за един блок, цялата процедура трябва да започне отначало за две площадки“, посочи събеседникът.

Куюмджиев заяви също, че до построяването на новите блокове на АЕЦ „Козлодуй“ вероятно ще има поскъпване на енергията.

„Не би трябвало да има колосални проблеми по отношение на енергийния баланс, но ще отпаднат ТЕЦ-овете, в някои часове на деня да бъде много евтино, в други – много скъпо, като цяло ще бъде по-скъпо“, заключи Явор Куюмджиев.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/bulgaria/2024/02/23/novite-moshtnosti-na-aec-kozlodui-shteli-da-sa-opitno-zaiche-na-hiundai.599345

Tags: ,

2 Responses to Парламентът реши, че за изграждане на новите блокове на АЕЦ „Козлодуй“ ще се водят преговори с „Хюндай“.

  1. Иван on 24.02.2024 at 10:13

    Какво става?За една седмица удължиха с още 2 год.срока.Предлагам ядрените специалисти от НС на РБ барабар с Петков,Добрев и за пълнеж Аталай да участват като научни ръководители на пуска,белким успеят 2037г.Ще стискам дотогава,все пак ще бъда само на 80год.

  2. Куку on 25.02.2024 at 18:56

    „Китайците трудно биха могли да се справят с технологията AP1000″ – построили са „само“ 4.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари