ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В света има един път и половина повече привърженици на ядрената енергетика, отколкото противници

13.02.2024

Привържениците на ядрената енергетика в света са един път и половина повече от противниците: първите – 46%, вторите 28%. В Китай, Русия, ОАЕ и Индия предимството е тройно.

 

Това показват резултатите от проучване, поръчано от енергийно-консултантската компания Radiant Energy Group. Повече от 20 хиляди души участваха в онлайн проучването в Русия, Китай, Индия, Швеция, Южна Корея, Франция, Филипините, Норвегия, Южна Африка, САЩ, Великобритания, Белгия, Канада, Австралия, Германия, Италия, Япония, Бразилия, Испания и ОАЕ.

66 % от анкетираните смятат атома за най-надеждния източник на енергия, като в тази група има четири пъти повече поддръжници на използването му, отколкото противници. 79% заявяват, че са загрижени за ядрената безопасност, но дори и в тази група 40% подкрепят използването на ядрена енергия, докато 33% са против.

„Докато индикаторите за подкрепа и опозиция дават представа за обществените настроения, те са лошо отражение на това, което обществото иска от правителството“, отбелязва Radiant Energy Group. „В групата на респондентите, които казват, че са склонни да се противопоставят на използването на ядрена енергия, 54% все пак подкрепят политиката за поддържане на съществуващите атомни електроцентрали, а 17% искат да видят изграждането на повече атомни електроцентрали.“

Източник: https://strana-rosatom.ru/2024/02/07/storonnikov-atomnoj-generacii-v-mir/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари