ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – разработен е робот-разузнавач по поръчка на Росатом

21.10.2012

Роботът умее да се движи по стълбища, да преминава през тесни и сложни лабиринти, да събира и премества дребни предмети и да измерва радиацията.

 

Сложната техника няма аналог нито в Русия, нито в чужбина. Изработени са три екземпляра за ядрените обекти в Снежинск, Саров и Красноярск (б.р. вижте статията “Затворените градове на Русия” http://atominfo.bg/?p=8702). Първоначално изделията ще постъпят в роботоцентъра на Росатом, където ще бъдат дооборудвани в зависимост от специфичните условия на производствата.

Роботът-разузнавач ще работи в условия, които са опасни за човека. Например, да влиза в помещения с високи нива на радиоактивно излъчване или замърсяване. Да извършва всичките необходими измервания и т.н.

Авторите на разработката отбелязват, че южноуралският робот влиза в списъка на най-добрите световни образци в своя клас, като има изключителна степен на защита за работа в екстремални условия. За последните години са произведени повече от 20 уникални роботи. Водят се преговори с Министерството на извънредните ситуации (МЧС) на Русия за съвместна работа.

Източник: АН NewsMiass

http://www.rosatom.ru/wps/wcm/connect/rosatom/rosatomsite/journalist/atomicsphere/680ef2804cf20733900f9db02198ada2

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари