ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Правната комисия редактира въпроса за референдум без опозицията (ОБЗОР)

19.10.2012

Депутатите от правната комисия в парламента приеха редакция на въпроса за референдум след повече от три часа обсъждане. Въпросът в подписката беше: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”?”. След приетите редакции, предложени от Искра Фидосова, въпросът на референдума вече е със следния текст: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”.

Депутатите приеха и предложение на ГЕРБ за референдум, който е със същия въпрос.

На гласуването не присъстваха депутатите от опозицията. Депутатите от Коалиция за България и ДПС напуснаха заседанието по-рано.

Това, което се случва, е позор за ГЕРБ и за правната комисия, каза Мая Манолова от Коалиция за България при напускане на залата. „Вие опорочавате първия референдум с опита си да подмените волята на вносителите на въпроса”, заяви Христо Бисеров от ДПС.

Това е абсолютно недемократично и нарушавате Конституцията, каза Бисеров.

Когато предложенията дойдат от различни субекти, но са по една тема, това вече не са различни референдуми, каза председателят на правната комисия Искра Фидосова при обсъжданията.

В момента имаме две предложения за референдум. Всяко едно е самостоятелно. Пропуск в закона е уреждането на възможността, когато дойдат две предложения по една тема, те да се обединят”, каза Фидосова. „Имаме един референдум. Две отделни предложения. Два въпроса, но по една тема”, заяви тя.

„Не трябва да допускаме гражданите да участват в референдум, който може да е противоконституционен. Първата част на въпроса в подписката няма проблем, но има нужда от редакция във втората част, каза Фидосова. „Твърдо и категорично подкрепяме инициативата на 540 000 граждани за провеждане на референдум”, каза депутатът. Според Фидосова правителството трябва да реши кой конкретно проект да се изгражда, но това не може да е въпрос на референдума.

Народното събрание е длъжно да даде ход на референдума, поискан от Инициативния комитет. Това каза зам.-председателят на парламента Христо Бисеров от ДПС на заседанието на правната комисия.

Бисеров уточни, че предложенията в правна комисия са за провеждане на два референдума. „Няма законова възможност въпросът да бъде преформулиран, единствената възможност е да бъде редактиран”, уточни Бисеров. „Подписката е законна. Народното събрание не може да я откаже. Народното събрание не може да преформулира въпроса”, подчерта Бисеров. Според него няма как парламентът да преформулира въпроса. „Единият проект за решение на комисията по предложението за референдум не може да измести другия. Трябва да има две отделни гласувания в комисията и в пленарна зала. Може да има два референдума. Те не могат да са в един и същи ден”, уточни Бисеров.

„Това е първи референдум и той трябва да бъде законен”, каза депутатът. Ние от ДПС имаме въздържано отношение към атомната енергия. ДПС беше против парламентът да се ангажира с решение за АЕЦ „Белене”, уточни Христо Бисеров.

Достигаме до абсурдната ситуация по една тема да има два въпроса, каза депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов, който представи предложението на Инициативния комитет за референдум. „Предлагаме текста на въпроса за референдум така, както е подкрепен от българските граждани. Не може да закачате на тази композиция, която се движи от месеци, нов вагон, като откачите цялата композиция”, коментира депутатът. Според Стоилов въпросът на ГЕРБ за референдум изключва възможността за последващи действия за изграждане на ядрена централа. „Когато е правен законът за референдума е обсъдено волята на гражданите да бъде по важни въпроси от компетентността на Народното събрание”, обясни Стоилов. Той посочи, че парламентът е компетентен да се произнесе по въпроса за АЕЦ „Белене” след като именно Народното събрание излезе с решение за прекратяване на проекта АЕЦ „Белене”. „Ние не караме българските граждани да се произнасят по параметрите на проекта АЕЦ „Белене”. Юридически ние не се намесваме в правомощията на изпълнителната власт”, подчерта Стоилов. „За първи път в историята на България има възможност да се проведе референдум по инициатива на български граждани. Ние не искаме този важен пробив да бъде осуетен”, заяви Янаки Стоилов. „Настойчиво апелираме да не заобикаляте българските граждани и закони”, каза още депутатът.

Временната парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене“ от 2002 г. до края на месец март 2012 г. проведе първото си заседание.

Депутатите приеха вътрешни правила за работа. Те спориха най-много по въпроса в кой ден и час да се провеждат заседанията и колко по-рано да получават материалите за тях. Беше прието редовните заседания на комисията в следващите два месеца да се провеждат във вторник от 14.00 часа. Резервният ден за заседания ще бъде четвъртък от 16.00 часа. Работата на депутатите от комисията продължи около час и половина и беше предавана пряко по БНТ и БНР.

Гости на заседанието бяха заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова, представители от БЕХ, НЕК и други.

Следващия четвъртък от 16.00 часа ще се проведе извънредно заседание на комисията.

Парламентарната анкетна комисия за проверка на фактите по проекта АЕЦ „Белене“ е поискала информация в седемдневен срок от компетентните държавни органи, които са имали отношение към проекта. Това заяви в предаването „Това е България” на Радио „Фокус” депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев, който е председател на парламентарната анкетна комисия за проверка на фактите по проекта АЕЦ „Белене“. Червенкондев посочи, че в седемдневен срок, комисията трябва да получи документи, доклади, стенограми, протоколи и кореспонденция за централата. След това от комисията ще започнат да разпитват длъжностните лица, които са подписвали документи и протоколи, консултантите и експертите, за да се установи дали са спазени законовите процедури и дали са запазени националните интереси.. Червенкондев заяви, че очаква да се достигне до информация, която е свързана с конкретен натиск от политически дейци – министри, членове на политически кабинети и политически лобита в управляващите партии.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1708009

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари