ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Честата смяна на преносимите компютри влияе негативно на околната среда

21.10.2012

Вредата, причинена на околната среда при производството на един преносим компютър, значително превишава ползата от енергоефективните технологии прилагани в новите модели, се казва в изследване на немските учени от Института за приложна екология и Института по надеждност и микроинтеграция  Фраунгофер.

“По време на производството на преносимите компютри се отделят минимум с 56% повече парникови газове, в сравнение с целия им период на експлоатация. По този начин, ако средната “продължителност на живота” на преносимия компютър е 5 години, то при неговото производство се отделят 214 килограма парникови газове, а за целия период на експлоатация 138 килограма, – отбелязват авторите на изследването, направено за Федералното министерство на околната среда на Германия.

Освен това, при производството на преносими компютри се използват редки видове суровини, например – кобалт, добивът, преработката и утилизацията на който са сложни и неефективни.

“Даже в такива технически развити страни, като Германия, при използването на тази суровина се получават значителни загуби заради неефективността на преработката. На първо място това се отнася до събирането и първичната преработка на вторичните суровини”, – заявява експертът по екологично чисти IT-технологии и телекомуникации от Института по приложна екология Сидхартх Пракаш (Siddharth Prakash). 

Авторите на изследването виждат изход от тази ситуация в това: от една страна, да се увеличи срокът на експлоатация на преносимите компютри за сметка на осигуряване с достъпни резервни части, увеличаване на гаранционния срок (от сегашните 3 на минимум 5 години с намаление на цената или с безплатен upgrade), улеснена замяна на остарелите или повредени детайли.

А от друга страна още по време на разработването на новите модели да се предвиди технологията за ефективно преработване и използване на получените вторични суровини.  

Източник: РИА Новости

Б.Р. Миналата година компанията Hewlett Packard, стартира в редица държави кампанията ‘Let’s Green with HP’. за утилизиране на стари преносими компютри собственост на предприятия. При предаване на стария лаптоп може да се закупи нов модел с отстъпка до 150 евро!

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари