ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Във временно окупираната Запорожка АЕЦ руските нашественици продължават да нарушават техническите изисквания за работа на оборудването

18.11.2023

Това се отнася преди всичко за енергоблокове № 2, 4 и 6 на Запорожката атомна електроцентрала, въпреки че обитателите не спазват редица технологични изисквания, предназначени да осигурят безопасна и правилна работа на оборудването на останалите.

 

 

По-специално, фалшивото ръководство на ЗАЕЦ нареди да се използва смазка руско производство за резервната дизелова електроцентрала (RDES), без да се вземе предвид, че при нагряване тази смазка започва да се пени интензивно. Това води до намаляване на налягането в системата и автоматично изключване на дизел генераторите.

 „Подобни действия на некомпетентното и нелегитимно „ръководство“ на ЗАЕЦ „Росатом“ водят до неизбежна деградация на оборудването и системите, важни за безопасността на централата. В крайна сметка това може да провокира отказ на най-важното оборудване на системите за безопасност – дизел-генераторите, с последващ преход към ядрена и радиационна авария. След деокупацията на АЕЦ всички, които сега съзнателно изпълняват престъпните заповеди на окупаторите, нарушавайки лицензите на украинския регулатор, ще бъдат подведени под отговорност за действията си“, подчерта Петро Котин, президент на SE „ НАЕК Енергоатом“.

Всичко това, заедно с опитите за прехвърляне на енергоблокове на Запорожката АЕЦ от безопасно „студено“ състояние в „горещо“, е грубо нарушение на изискванията на ядреното законодателство на Украйна и увеличава вероятността от радиация злополука.

-‼️ Има само един начин да спрем ядрената и радиационна заплаха – да деокупираме станцията и нейния сателитен град Енергодар възможно най-скоро и да върнем контрола над най-голямото ядрено съоръжение в Европа на законния му оператор – Енергоатом!

Източник: https://t.me/znppatom/2135

2 Responses to Във временно окупираната Запорожка АЕЦ руските нашественици продължават да нарушават техническите изисквания за работа на оборудването

  1. Красимир Христов on 19.11.2023 at 22:01

    Ротацията на персонала на мисията на МААЕ в Запорожката АЕЦ е планирана за началото на декември, каза директорът на централата Черничук пред РИА Новости

  2. TSO on 27.11.2023 at 4:08

    Запорожская АЭС (ЗАЭС) в воскресенье (26.11.2023) потеряла соединение с основной линией электропередач и использовала резервное электроснабжение для охлаждения реактора, заявил гендиректор МАГАТЭ Рафаэль Гросси.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари