ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – В националния изследователски ядрен университет (НИЯУ МИФИ) ще има катедра по теология

19.10.2012

В първия момент не повярвах, но е истина!

Научният съвет на Националния ядрен университет (НИЯУ МИФИ) (б.р. използва себазата на Московския инженерно-физически институт, който е създаден през военната 1942 година. Комплексът е разположен на площ от 190 декара и има 57 здания и съоръжения. Разгърнатата площ на учебно-лабораторните корпуси е 96 декара.) единодушно подкрепи инициативата и утвърди Волоколамският митрополит Иларион (председател на Синодалната библейско-богословска комисия и ректор на Общоцърковната аспирантура и докторантура на името на светите Кирил и Методий) за завеждащ катедрата по теология в МИФИ.

Ректорът на  НИЯУ МИФИ професор Михаил Стриханов изрази надежда, че университетът, където вече има православен храм, ще стане място и за свободни академични дискусии и плодотворно сътрудничество между православното богословие и съвременната наука. Той се надява също, че под ръководството на митрополита катедрата по теология ще стане водеща в системата на светското висше образование в Русия.

На журналистически въпрос за целесъобразността за откриване на катедрата, митрополит Иларион напомни, че в съветските години теологията е била изхвърлена от системата на светското образование. Също така, теологията преподавана в духовните учебни заведения и тази теология, която ще се развива тук са два съвсем различни вида. Често даже блестящите и ерудирани хора проявяват поразителна некомпетентност, щом стане въпрос за религия, и на това трябва да се сложи край. Митрополитът подчерта, че в катедрата по теология в МИФИ теологичните дисциплини ще се изучават на доброволна основа.

Митрополит Иларион е роден през 1966 година. Първоначално е завършил Московската държавна консерватория, а после през 1989 година Московската духовна семинария. През 1995 година завършва Оксфордския университет като доктор по филисофия.
Източник: http://top.rbc.ru/society/16/10/2012/674591.shtml

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари