ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украински дрон падна без експлозия, не достигайки Курската АЕЦ

28.10.2023

Украински дрон, който се опита да атакува АЕЦ Курск, не достигна централата в Курчатов, падайки без последваща експлозия, каза представител на службите за спешна помощ пред РИА Новости.

 

Бойно дежурство на пулта за управление на зенитно-ракетен комплекс. Архивна снимка

По-рано пресслужбата на Курската атомна електроцентрала съобщи, че в четвъртък вечерта противовъздушната отбрана е спряла нападение на три украински безпилотни летателни апарата срещу централата.
В резултат на атаката няма жертви и щети, атаката не е засегнала работата на станцията. Радиационният фон в АЕЦ и в района около нея е „на нивото на естествените стойности“.

Подробности

„В Курчатов в 21.40 московско време безпилотен самолет падна без последваща детонация“, каза представител на службите за спешна помощ.

Събеседникът на агенцията уточни, че други два безпилотни летателни апарата, свалени от силите на ПВО, са паднали в граничния Глушковски район, който се намира на значително разстояние от Курската атомна електроцентрала.

По-рано Министерството на отбраната съобщи, че в четвъртък вечерта руските сили за ПВО са прехванали три украински дрона. От пресслужбата на Курската АЕЦ съобщиха за РИА Новости, че атаките с дрон не са засегнали работата, станцията работи нормално, няма жертви и щети, радиационният фон на станцията и в околностите е „на нивото на природните стойности“.

Курската АЕЦ се намира близо до град Курчатов (Курска област) и е най-важният възел на Единната енергийна система на Русия. Основният потребител е централната енергийна система, която обхваща 19 региона на Централния федерален окръг на Русия. Курската АЕЦ експлоатира три енергоблока с реактори РБМК-1000 с инсталирана електрическа мощност 1000 MW всеки

Източник: https://ria.ru/20231027/bespilotnik-1905597672.html

Tags:

One Response to Украински дрон падна без експлозия, не достигайки Курската АЕЦ

  1. TSO on 28.10.2023 at 15:57

    Один украинский БПЛА врезался в склад ядерных отходов Курской АЭС, повредив его стены, два упали на комплекс административных зданий станции — МИД РФ

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари