ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Международната агенция за атомна енергия оценява ядреното бъдеще на Естония

25.10.2023

Fermi Energia, компания, която планира да построи атомна електроцентрала в Естония, избра технологията и модела на реактора. Източник: ERR

От понеделник до 30 октомври специалисти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще оценят подготовката на Естония за политическо решение относно ядрената енергия. Заключенията на МААЕ ще бъдат представени на правителството заедно с окончателния доклад на Естонската работна група за ядрена енергия.

Специалистите на МААЕ ще оценят дали Естония е начертала адекватно възможностите и изискванията за развитие и е разгледала всички аспекти на използването на ядрената енергия. Тази седмица експертите на МААЕ ще проведат интервюта и ще оценят анализите на работната група по ядрена енергетика, съобщиха от министерството на климата.

„Прозренията и предложенията, представени от експертите на МААЕ, ще ни осигурят значителни знания, докато обсъждаме ядрената енергия“, каза Анти Тооминг, заместник-секретар на Министерството на климатичните действия и ръководител на естонската работна група.

Отговорност на работната група е да проучи внимателно всички въпроси, свързани с ядрената употреба в съответствие с международните норми. Оценката на експертната мисия на МААЕ е ключов показател за качество, който разкрива колко ефективно е направено това.

Окончателният доклад на Nuclear Task Force ще бъде завършен до края на тази година. След това Рийгикогу ще може да реши дали ядрената енергетика има бъдеще в Естония.

В съответствие с „Пътната карта на МААЕ за развитие на национални ядрени инфраструктури“, която очертава 19 области, които трябва да бъдат разгледани, включително ядрена и радиационна безопасност, опазване на околната среда, потенциални обекти, регулаторна рамка, аварийна готовност и управление на радиоактивни отпадъци.

Експертната мисия на МААЕ се ръководи от Ерик Матет, старши ядрен инженер в отдела за ядрена инфраструктура на Международната агенция за атомна енергия.
Освен това екипът включва още девет експерти с дългогодишен опит и експертиза.

Източник: https://news.err.ee/1609141537/international-atomic-energy-agency-assesses-estonia-s-nuclear-future

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари