ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В акваторията на Русия вече няма навигационни съоръжения с радиоизотопни енергийни източници

20.10.2012

Специалистите извадиха и изпратиха за утилизация последният от 87-те радиоизотопни термоелектрически генератори (РИТЕГ), работещи с ядрено гориво и използвани като източници на енергия за навигационно осигуряване на мореплаването по Северния морски път, съобщи за РИА Новости източник от правителството на Чукотската автономна област.

По думите му, този РИТЕГ още през 2003 година е паднал при транспортиране в морето и през миналата година вследствие на силен щорм е бил изхвърлен на брега на остров Врангел. Там е бил намерен от сътрудниците на резервата “Остров Врангел”.

В съветски времена радиоизотопните генератори са се използвали като източници за захранване на навигационното оборудване монтирано на отдалечени и трудно-достъпни места по крайбрежието на моретата и океаните, също и на космическите апарати.

Вместо РИТЕГ маяците и другото навигационно оборудване сега се захранват от автономни източници на захранване (АИЗ) на базата на слънчеви батерии.

Представител на регионалното правителство е уточнил, че този генератор е последният от 87 РИТЕГ, монтирани в акваторията на Чукотка. Активната работа по изваждането им е проведена през 2010-2011 година в рамките на федералната програма, когато за утилизация в централните региони на страната, предимно в Мурманск са били доставени 86 генератора.

Радиоизотопните термоелектрически генератори са източници на електроенергия, работещи за сметка на използването на топлинната енергия, отделяна при радиоактивния разпад. Като “гориво” обикновено се използва Sr90, а за по-мощните Pu238.

Източник: РИА Новости

Б.Р. Фактически в периода на СССР са били произведени около 1500 радиоизотопни термоелектрически генератори (РИТЕГ), съдържащи капсули със Sr90.

Те са били монтирани практически из цялата северна офшорна зона на съветската територия на Евразия.

Специалистите твърдят, че те са конструирани така, че при всякакви ситуации да са абсолютно безопасни за околната среда.

И до наши дни усвояването на космоса е базирано на РИТЕГ като източници електроенергия за дозареждане на бордовите акумулатори.

Първият луноход имаше система за електрозахранване базирана на два РИТЕГ с обща мощност 750 W в началото на експлоатацията и 360 W в края на периода за активно съществуване, тоест след 3 – 4 месеца. В действителност “Луноход-1” е функционирал 322 денонощия (от 17 ноември 1970 до 4 октомври 1971 година), а “Луноход-2” 220 денонощия, което значително превъзхожда изискванията на техническото задание (105 денонощия).

Лунният модул на АПОЛО, с който стана първото и засега единствено посещение на човек на нашия спътник, също е оборудван с РИТЕГ.

И последната новина, за която вече ви разказвах е енергийната система на марсохода: http://atominfo.bg/?p=1721

Всъщност практическото приложение на термоелектрическите преобразуватели е от времето на втората световна война, а може и по-рано. Моето поколение помни филмите от съпротивата срещу Хитлер, където понякога се появяваха батерийни радиоприемници захранвани от газени лампи.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари