ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иранската страна обогатява уран до 60% – заяви иранският президент Ебрахим Раиси

25.09.2023

Иранската страна обогатява уран до 60% или повече в отговор на нарушения на задълженията на редица европейски страни в рамките на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по ядрената програма на Ислямската република, каза иранският президент Ебрахим Раиси.

 

 

„Предприехме тези действия в отговор на нарушения на задължения от три европейски държави.

Първоначално ние не се стремихме да обогатим [урана] до 60%, въз основа на нашите задължения [по СВПД]“, каза той в интервю за американския телевизионен канал CNN, отговаряйки на въпроса защо Иран обогатява уран до високи нива ако ядрената му програма има мирен характер.
Според Раиси Техеран официално е обявил, че тези действия не са насочени към получаване на ядрено оръжие, а са отговор на „липса на ангажираност“ към задълженията си от страна на европейците.

И още

Ексклузивно интервю с иранския президент Ебрахим Раиси; Интервю с директора на СТО

Тази седмица Фарийд седна за ексклузивно интервю с иранския президент Ебрахим Раиси в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Фарид притиска президента Раиси относно строгия дрескод на Иран за жените. Те също така обсъждат ядрените амбиции на Иран и променящата се политика в Близкия изток.

След това Фарид разговаря с Нгози Оконджо-Ивеала, директор на СТО, за свободната търговия и отворените пазари, докато някои страни се обръщат все повече навътре. Освен това Фарийд разговаря с Дейвид Рени, шеф на бюрото на The Economist в Пекин, за нов филм в стил „Top Gun“ в Китай и какво казва той за отношенията между САЩ и Китай.

Източник: https://edition.cnn.com/audio/podcasts/fareed-zakaria-gps/episodes/bc52a687-7c22-456d-86a1-b087011192c1

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари