ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Безопасната работа на Grand Gulf в Мисисипи е историята на успеха

19.09.2023

В продължение на почти 40 години ядрената станция Grand Gulf на Entergy в Порт Гибсън генерира безопасна, чиста, без въглеродни емисии, достъпна енергия, която доставя почти една пета от електричеството на Мисисипи, като същевременно служи като една от най-големите електроцентрали без въглеродни емисии в света .

С други думи, качествата, които направиха Grand Gulf стабилна инвестиция през 70-те години на миналия век, са същите, които продължават да осигуряват ползи за клиентите, общностите и околната среда днес.

 

 

„Никога не сме приемали за даденост важната роля, която Grand Gulf играе в нашите местни общности и щата Мисисипи“, каза Брад Капелас, вицепрезидент на сайта на GGNS.
„В Grand Gulf работят повече от 800 от най-талантливите и опитни ядрени професионалисти в индустрията, които непрекъснато се стремят да постигнат съвършенство.
Ние сме напълно ангажирани с безопасни, сигурни и надеждни операции и производство на чиста ядрена енергия без въглерод, за да захранваме икономиката на Мисисипи и нейното бъдеще.“

Непрекъснато развитие

Grand Gulf започна търговски операции през 1985 г. и, както всички атомни централи в САЩ, получи лиценз от Комисията за ядрено регулиране да работи за 40 години. През 2016 г. NRC потвърди рекорда за безопасна работа на централата, като предостави 20-годишно удължаване на лиценза, позволявайки на Grand Gulf да работи до 2044 г., но само ако продължи да отговаря на строгите регулаторни стандарти.

Модернизация

Няколко години преди разширението и отново с одобрението на NRC, членовете на екипа на Grand Gulf завършиха основна модернизация, която увеличи производствения капацитет с 13%, което я направи най-голямата едноблокова атомна електроцентрала в страната и петата по големина в света .

Подкрепата от общността е ключът към успеха

Завършването на тези етапи беше от ключово значение за осигуряването на дългосрочно снабдяване с безопасно електричество без емисии, което да отговори на настоящите и бъдещите енергийни нужди на Мисисипи. Въпреки че реакторът на Grand Gulf се захранва с уран, има друг източник на гориво, който е също толкова важен за поддържането на централата онлайн, според пенсионирания изпълнителен директор на Entergy Nuclear Ранди Хътчинсън.

„Общественото доверие беше абсолютно необходимо за успеха на Grand Gulf“, каза Хътчинсън, който работи по изграждането и стартирането на ядрени мощности и беше вицепрезидент на обекта в продължение на няколко години.
„Имаше много ядрени проекти в цялата страна, които бяха изоставени по една или друга причина. Въпреки че имахме своя дял от предизвикателствата, успяхме да ги преодолеем до голяма степен защото повечето мисисипци стояха зад Големия залив и ядрената енергия.“

Аварията на Three Mile Island

Едно от най-сериозните предизвикателства пред завършването на Гранд Гълф се случи през 1979 г., когато инцидент в атомната електроцентрала Three Mile Island в Пенсилвания доведе до поредица от промени, които засегнаха почти всеки аспект от операциите на атомната централа. NRC на САЩ спря всички проекти за изграждане на заводи за неопределено време, докато регулаторите извършиха анализ на първопричината за TMI.

Повече от година строителството на Grand Gulf беше в неизвестност. Закъсненията доведоха до надхвърляне на разходите и когато строителството беше възобновено, комуналните услуги трябваше да направят значителни промени, свързани с TMI, които изпратиха бюджетите до небето. Изправени пред засилващия се финансов и политически натиск и по-нататъшни забавяния, служителите на Grand Gulf направиха всичко възможно да останат позитивни и фокусирани.

„Вероятно бяхме приключили с 60% строителството, когато се случи TMI“, каза Хътчинсън. „Направихме толкова много, за да стигнем до този момент. Мисля, че хората разбраха, че всички сме в това заедно и това беше екипно усилие. Всеки от нас имаше работа за вършене и ако всички вършехме работата си както трябва, щяхме да успеем.

„Също така имахме силно ръководство от [президента на MP&L] Дон Луткен и [вицепрезидента] Норис Стемпли“, каза той. „Те бяха визионери, които знаеха какво трябва да се направи. Давам им голямо уважение, защото много от колегите им в бранша изоставиха проектите си, но те никога не се колебаха.“

Започва търговската експлоатация

Денят, който всички очакваха с нетърпение, най-накрая настъпи на 1 юли 1985 г., когато Grand Gulf започна търговски операции. Оттогава централата играе водеща роля в задоволяването на енергийните нужди на Мисисипи безопасно и достъпно, като същевременно оказва изключително положително въздействие върху икономиката и околната среда.

С годишен фонд работна заплата от приблизително 75 милиона долара, Grand Gulf плаща всяка година приблизително 30 милиона щатски долара като местни данъци.
Служителите връщат на своите общности чрез доброволчество и благотворителни дарения, които насърчават развитието на общността, образованието и околната среда. Осигуряването на достъп до икономична ядрена енергия без въглерод също поддържа данъците на клиентите сред най-ниските в нацията.

Намаляването на въглеродните емисии, станало възможно благодарение на ядрените централи на Entergy, е неразделна част от ангажимента на компанията за постигане на нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Годишно Grand Gulf предотвратява изпускането на седем милиона метрични тона въглероден диоксид в допълнение към 11 038 къси тона серен диоксид и 8 105 тона азотен оксид.

През 2021 г. Grand Gulf постави рекорд за всички времена от 95% коефициент на използване на инсталираните мощности (КИИМ) както за брутно производство, така и за нетно производство в мегаватчаса. През 2022 г. Grand Gulf постигна най-високия статус в общата матрица на ефективността на NRC, затвърждавайки своя ангажимент за безопасни, надеждни и ефективни операции.

„Служителите на Grand Gulf са там, за да вършат качествена, първокласна работа и техният ангажимент е отразен в досиетата на централата“, каза Хътчинсън.
„През годините те успешно се справят с предизвикателствата на възприемането на сложна технология и са го направили в много голяма степен с хора от Мисисипи. Гранд Гълф е генериращ актив, с който жителите на Мисисипи могат да се гордеят и ще им служи добре години наред.“

Източник: https://www.entergynewsroom.com/article/grand-gulf-s-safe-operating-record-mississippi-success-story-1964988397/?fbclid=IwAR3FOTJ_Pdb7ASbz5pfxLHctbmunFfW3eWTkWd53_U0VJvI5cEoMC2NXz2k

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари