ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергоатом и Westinghouse се договориха за сътрудничество при разполагането на малкия модулен реактор AP300 в Украйна

13.09.2023

Украинската НАЕКЕнергоатоми американската компания Westinghouse Electric Company LLC подписаха меморандум за разбирателство в областта на внедряването на малкия модулен реактор Westinghouse AP300 в Украйна.

 

 

Документът беше подписан в присъствието на министъра на енергетиката на Украйна Герман Халущенко от Петро Котин, президент на НАЕК Energoatom, и Патрик Фрагман, главен изпълнителен директор на Westinghouse.

Споразумението за изграждане на MMR предвижда създаването на съвместна работна група, която да си сътрудничи при сключването на договори, лицензирането и създаването на местната верига за доставки.
Министърът на енергетиката Герман Галущенко подчерта, че технологията на малките модулни реактори е много обещаваща за Украйна, особено по отношение на изпълнението на националната енергийна стратегия до 2050 г.

Украйна има всички перспективи да стане един от лидерите на чистата енергия и да увеличи капацитета на ядреното производство както благодарение на изграждането на нови енергийни блокове с голяма мощност, така и чрез инсталирането на малки модулни реактори, първите от които може да се появят през следващите десет години„, добави той. , отбелязвайки, че локализирането на производството е важен компонент от споразуменията. В края на краищата в света няма толкова много експерти в ядрената индустрия на нивото, което има Украйна.

На свой ред изпълнителният директор на Westinghouse Electric Company LLC Патрик Фрагман отбеляза, че компанията се радва да подкрепи украинския народ и Енергоатом с чиста, надеждна и безопасна енергия.

За Westinghouse е голяма чест да бъде надежден партньор за Украйна днес и за десетилетия напред от ядреното гориво до поддръжката на станциите и производството на електроенергия, каза Патрик Фрагман.

Енергоатом продължава да работи по проекти за напреднали ядрени технологии, от които зависи енергийната сигурност на Украйна в това трудно време. Компанията прави всичко възможно, за да гарантира, че държавата ни продължава да върви към безвъглеродно, чисто бъдеще, неразделна част от което е атомната енергия, подчерта на свой ред Петро Котин.

Припомняме, че Енергийната стратегия на Украйна до 2050 г. предвижда преход към безвъглеродна енергия, за която ядреното производство ще бъде едно от основните. Внедряването на технологии за малки модулни реактори се определя от един от приоритетите на развитието на ядрената енергетика.

Друго споразумение, подписано от страните, предвижда задълбочаване на сътрудничеството между НАЕК Енергоатом и Westinghouse при изграждането на първия от деветте планирани блока AP1000. По-специално се планира да се доставят основните компоненти на реакторите за Хмелницката АЕЦ.

Източник: http://t.me/en ergoatom_ua/14762

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари