ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – Референдум за АЕЦ – 64% са против

15.10.2012

Референдумът за построяване на АЕЦ в Литва, който се проведе вчера, е обявен за действителен. Участвали са 61,66% от избирателите. За да се приеме за проведен трябваше в него да гласуват повече от половината от имащите право на глас.

Тази сутрин резултатите от 1606 от всичките 2017 избирателни секции показват: Против построяването на АЕЦ са гласували 64,52% от избирателите и 35,48% били за.

Въпреки, че референдумът има препоръчителен характер, резултатите от него се очакват, преди всичко, от стратегическия инвеститор на новата АЕЦ – японската корпорация Hitachi.

Кметът на литовския град Висагинас, където се планира построяването на новата АЕЦ Dalia Štraupaitė заяви, че ако жителите на Литва гласуват против строителството на централата, “Hitachi може сериозно да помисли за излизане от проекта”.

Очаква се проектът за Висагинската АЕЦ да струва около 5 милиарда евро.

Източник: http://www.newsbalt.ru/detail/?ID=6311

Б.Р. Какво казват цифрите?

Когато действаше Игналинската АЕЦ, Литва произвеждаше 20% повече електроенергия от нуждите на страната. Днес тя внася 75% от консумираната електроенергия и 100% от газа, който е необходим за производството на енергия.

Има разчети, че след завършването на Висагинската АЕЦ, което е планирано за 2022 година, първият показател ще се намали с 40%, а вторият – наполовина. Но, както се вижда, цифрите не обещават да се изпълни мечтата на управляващия елит за енергийна независимост на Литва.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари