ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Westinghouse задържа обнародването на изводите за инцидента с ЯГ на ЮУАЕЦ

15.10.2012

Забавянето на обнародването на резултатите от работата на междуведомствената комисия, създадена за разследване на причините за инцидента на ЮУАЕЦ, е предизвикано от позицията на американската страна.

За това разказа високопоставен източник от НАЭК „Энергоатом“ в кулоарите на петото научно-техническо съвещание-семинар “Развитието на атомната енергетика – фактор за устойчиво междудържавно сътрудничество”, което се провежда в Сочи.

Според него, „Westinghouse“ е поела задължение до декември 2012 година да представи програма за усъвършенстване на горивните касети ТВС-W, която да стане неотменна част от официалните изводи на комисията.

Източникът също отбелязва, че дотогава горивото на „Westinghouse“ ще се експлоатира само на втори блок на ЮУАЕЦ. На трети блок на централата ТВС-W няма да се експлоатира. Внедряването на американското гориво на останалите блокове на централата също не влиза в дневния ред на НАЭК „Энергоатом“.

Според думите на източника, откритото по време на ППР-2012 изменение на формата на топлоотделящите сборки производство на компанията „Westinghouse“, които са били експлоатирани на втори блок на ЮУАЕЦ, е предизвикано от конструктивни недостатъци.

Подобни проблеми са срещани с горивото на „Westinghouse“ и по-рано – по време на експлоатацията на чешката АЕЦ “Темелин” през 2006 година.

Оттогава насам американският производител е усъвършенствал конструкцията на горивото, обаче, както твърди източника, тези усилия са се оказали недостатъчни, за да се осигури стабилна работа на топлоотделящите сборки „Westinghouse“ в смесена активна зона заедно с руско ЯГ, както е според техническото задание на НАЭК „Энергоатом“.

По тази причина в американското ЯГ са били открити деформации на дистанциращите решетки и част от горивните касети са били признати за негодни за по-нататъшна експлоатация. Въпреки това, НАЭК „Энергоатом“ отново формира на втори блок на ЮУАЕЦ смесена активна зона от американско и руско гориво.

В тази връзка източникът отбелязва, че при вземането на решението НАЭК е игнорирал санкцията на Държавната инспекция за ядрено и радиационно регулиране на Украйна, която забрани използването на свежо ядрено гориво производство на „Westinghouse“ във всички АЕЦ на страната.

Източник: Главред

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари