ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Модернизацията на охладителната система на Ростовската АЕЦ не допуска намаляване на мощността по време на горещините

28.08.2023

В периода на летния максимум на температурата модернизацията на системата за охлаждане позволи да не се намалява мощността на енергоблок №3 на Ростовската АЕЦ.
От началото на лятото енергоблок №3 на Ростовската АЕЦ работи с помощта на вентилаторни охладителни кули.

 

 

Ето защо съоръжението не позволяваше намаляване на мощността поради високите температури на въздуха.

В резултат на това блокът работи без ограничения, осигурявайки планирано производство на електроенергия за потребителите в Южна Русия.

Трябва да се отбележи, че решението за изграждане на комплекс от вентилаторни охладителни кули специално за Ростовската АЕЦ, като най-южната атомна електроцентрала, беше одобрено от концерна Росенергоатом.

„През лятото температурата на въздуха в района, където се намира атомната електроцентрала, се повишава над 40 ° C, а температурата на почвата достига 60 °C“, уточниха от пресслужбата на Министерството на промишлеността и енергетиката на Ростовска област.

Добавяме, че вентилаторните охладителни кули се използват за допълнително охлаждане на енергоблокове № 3 и № 4 в моменти, когато топлинното натоварването на големите изпарителни охладителни кули рязко се увеличава.

Източник: https://abnews.ru/ug/news/rostov/2023/8/26/modernizacziya-sistemy-ohlazhdeniya-rostovskoj-aes-ne-dopustila-snizheniya-moshhnosti-vo-vremya-zhary

Tags: ,

2 Responses to Модернизацията на охладителната система на Ростовската АЕЦ не допуска намаляване на мощността по време на горещините

 1. Росен on 28.08.2023 at 20:53

  Моля да оправите заглавието.
  Мисля, че „модернизираната охладителна система на Ростовската АЕЦ не допусна намаляване на мощността по време на горещините“ е доста по-добре откъм смисъл и отразява позитивността на самата информация.
  Не позволи, звучи, все едно е наложила някакво ограничение.

  • Красимир Христов on 28.08.2023 at 23:15

   Благодаря, поправено е.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари