ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Директорът на ЗАЕЦ Юрий Черничук за работата на атомната електроцентрала в зоната на военни действия – интервю

19.08.2023

Почти година Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата ядрена електроцентрала в Европа с мощност 6 GW, не произвежда електроенергия. В момента пет енергоблока на реакторите ВВЕР-1000 са в режим „студено спиране“, а един е в режим“горещо спиране“ за производство на пара за собствени нужди.

 

 

Директорът на ЗАЕЦ Юрий Черничук разказа пред „Комерсант“ за състоянието на централата и взаимодействието с мисията на МААЕ.

— Бяхте назначен за директор на ЗАЕЦ в края на ноември 2022 г. Предишният ви опит в централата помогна ли ви на новата позиция?

- Станах директор на ЗАЕЦ неочаквано, преди всичко за себе си. Работил съм в тази централа 30 години на различни позиции и опитът, натрупан през това време, ми беше от голяма полза. Тези години не минаха напразно: познавам този обект и хората тук доста добре.

Моят опит ми помага да нося бремето на отговорността, която доброволно поех.

Разбира се, повечето време бях в центраата като технически специалист, но имам и управленски опит. Около пет години съчетавах техническа работа и административни функции (г-н Черничук заемаше длъжността главен инженер на Запорожката АЕЦ. – „Комерсант“).

— Колко служители има сега в атомната електроцентрала? Как е подреден графикът им за работа и почивка?

- Броят на служителите в момента вече е около 4 хиляди души. Освен това се разглеждат около хиляда заявления от кандидати. Продължаваме да получаваме голям брой автобиографии от нашия регион, но дори пишат от други региони до отдел кадри.
Оптимисти сме за кадровата ситуация, въпреки че има известни трудности, разбира се.

Съзнателно не променихме графика за работа и почивка на персонала, тъй като те така или иначе не са в напълно благоприятна психологическа ситуация. Целият персонал на централата работи редовно: сутрин отвежда децата в детските градини и училищата, след това идват на работа, а вечер се прибират.
Операторите на централата също имат обичайния режим на работа на смени: три смени в денонощието по осем часа.

— Изпитвате ли недостиг на персонал, който е критичен за ядрената безопасност?

— Всички критични позиции на оперативния и вземащия решения персонал са затворени.
С увереност можем да кажем, че ЗАЕЦ отговаря на всички изисквания за осигуряване на безопасността на централата, включително и по отношение на персонала.

— Граждани на Украйна работят ли в центраата? Това не е ли забранено от разпоредбите на Руската федерация?

— Да, работят. В съответствие с указа на президента на Русия „За особеностите на правното регулиране в областта на използването на атомната енергия на територията на Запорожка област“ за преходния период до 1 януари 2028 г. това е разрешено.

— Специалистите на Росенергоатом направиха ли значителни промени в правилата за работа на ЗАЕЦ?

- Запорожката АЕЦ е построена в съветско време, както и Балаковската АЕЦ (4 GW, Саратовска област, реактори ВВЕР-1000. – „б.р.“) и Калининската АЕЦ (4 GW, Тверска област, реактори ВВЕР-1000. – “ б.р.“). Те са построени и експлоатирани по едни и същи стандарти. След разпадането на СССР всеки започна да живее според собствените си правила и норми, но нямаше глобални радикални промени в подходите за експлоатация и поддръжка, с изключение на някои нюанси.

От първия ден говорихме на един език със специалистите от Росенергоатом, защото учехме в едно и също училище и работехме с едно и също оборудване.

— Как вие и вашите служители взаимодействате с експертите на МААЕ?

— Скоро ще се навърши точно една година от появата на експерти от МААЕ в нашата централ. Мисията на експертите е да следят ситуацията и да предоставят на цялата световна общност вярна информация за състоянието на АЕЦ.
Експертите по искане на тяхното ръководство живеят на територията на централата, където се хранят, спят и прекарват ежедневието и работното си време.
Съвместно разработихме следните правила за взаимодействие: сутрин се срещаме с тях на оперативка, на която обсъждаме резултатите от работата през изминалия период и обсъждаме плановете за следващите дни. При поискване предоставяме възможност на специалисти от МААЕ да посетят определени съоръжения на централата. Те също посещават БЩУ на блоковете и комуникират с операторите.
Експертите наблюдават, записват какво се случва и след това тази информация се публикува в официалните публикации на МААЕ. Вече са публикувани 180 (по време на интервюто. – „Комерсант“) доклади на МААЕ за ситуацията в АЕЦ. Нямаме оплаквания от техните публикации. Имаме работни отношения с ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси. Три пъти беше в центраата, винаги водим конструктивни разговори и съвещания.

— Експертите на МААЕ имат ли специална връзка с агенцията?

— Стандартните средства за комуникация (телефони, компютри).

- Наложи се да прехвърлите четвърти енергоблок от режим „топло спиране“ за ремонт поради теч на вода в парогенератора. Какво се е случило?

— Операторите на АЕЦ са установили, че парогенератор №3 на четвърти енергоблок има признаци на теч в тръбната част. В резултат на това беше решено блокът да се разхлади и да се изведе в ремонт, за да се отстрани дефектът. Неприятна ситуация, разбира се, за всички оператори, но въпреки това се случва. Нищо страшно не се е случило.

Тъй като трябваше да се изведе четвърти блок за ремонт, ние загряхме и преведохме шести блок в горещо състояние. Процедурата премина гладко, контролирано и безопасно. Постоянно поддържаме един енергиен блок в горещо състояние, тъй като централата се нуждае от пара, за да задоволява собствените си нужди.

— Бихте ли обяснили каква е разликата между режимите на горещо и студено спиране?

- Разликата е температурата на водата, която циркулира през реактора и горивото.

Дали проблемът с парогенератора се дължи на неправилна експлоатация?

- Не. Режимите на работа напоследък са доста нежни. Но трябва да разберем, че проектът на нашата центраа е разработен в средата на 70-те години, строителството е започнало през 1980 г. Парогенераторите, както и всяко друго оборудване, вече са на около 40 години. Всеки елемент има ресурс, предоставен от производителя и проектанта. Ресурсът на този парогенератор е доста голям. Течът на тръбната част на парогенераторите е често срещан процес, който се случва в почти всички атомни електроцентрали в света, включително и нови съоръжения.

— Как ситуацията с разрушаването на Каховската ВЕЦ се отразява на работата на атомната електроцентрала? Бяха ли предвидени такива сценарии при проектирането на атомна електроцентрала?

— Проектът разглежда варианти за наводняване на обекта в случай на непредвидени събития нагоре по Днепър, както и възможно намаляване на нивото на водата в язовир Каховка. Въпреки това, доколкото ми е известно, вариантите за пълното унищожаване на Каховската ВЕЦ и пълното изтегляне на водата не са били изчислени. В резултат на разрушаването на язовира на Каховската ВЕЦ на 6 юни предприехме редица организационни и технически мерки за осигуряване на безопасността на централата. По-специално, ние локализирахме нашия охладителен басейн с допълнителни технически устройства, които осигуряват централата с технологична вода. Сега езерото за охлаждане не зависи от язовира Каховка, ние поддържаме нивото на водата колкото е възможно по-високо. Засега нямаме притеснения.
Дори ако приемем, че няма да има охладителен резервоар, ние ще осигурим охлаждане на горивото от други източници. Няма да допуснем възникването на неблагоприятни ситуации. Централата разполага с алтернативни източници на водоснабдяване и се разработват допълнителни.

Какви други източници на вода имате?

— Например бризгалните басейни на обекта са напълно работещи и има източници за допълване на тези басейни с вода. Използваме артезиански кладенци. Сега ние допълнително разработихме редица мерки за търсене и осигуряване на централата с алтернативни източници на водоснабдяване. Разполагаме и с две охладителни кули за допълнително водно охлаждане. Съществуващата система за охлаждане и водоснабдяване на потребителите на централата е доста сложна и обширна.

— Какви сценарии на проектни и надпроектни аварии обмисляте? Кой е възможно най-лошият вариант?

— За всички аварии, описани в проекта на Запорожката АЕЦ, са разработени сценарии за действие на персонала. Служителите непрекъснато се обучават и преминават тренировки.
Естествено, никой не е писал сценарии за бойни ситуации на територията на центраата и около нея. Никой не можеше да си представи, че това може да се случи. ЗАЕЦ е първата централа в света, попаднала във военна зона. Но с особена гордост мога да кажа, че екипът се справи с всички предизвикателства, които съдбата ни поднесе. Централата е в безопасно състояние и не представлява заплаха за околните територии и населението. Но най-ужасните и страшни сценарии са трудни за прогнозиране: невъзможно е да се предвидят действията на врага.
Напомням, че имаше прецеденти на обстрел както на гражданската инфраструктура, така и на спомагателните съоръжения на централата. Такова нещо не може да се изключи.

- В същото време казахте, че е невъзможно повторение на ситуацията в Чернобилската АЕЦ.

- Типовете реактори в ЗАЕЦ – VVER-1000 – са с порядък по-безопасни от реакторите от типа на Чернобил (RBMK, канални реактори с графитен модератор. – Комерсант). Нашите реактори са много по-безопасни от реакторите, които бяха в японската атомна електроцентрала Фукушима-1, където стана авария през 2011 г. Освен това енергийните блокове на ЗаЕЦ не генерират електроенергия, което също играе положителна роля в този контекст. Студеният реактор е много по-вероятно да предотврати ситуации, които могат да преминат в необратими етапи. В Чернобил след експлозията на енергоблока се издигна облак от газове и прах, който се разнесе в атмосферата и достигна Северна и Южна Европа. Тук най-вероятно това няма да се случи.

Но ако се реши просто да се изтрие центраата от лицето на земята, тогава, разбира се, последствията могат да бъдат доста сериозни.

— Експертите в контекста на Запорожката АЕЦ обикновено споменават проектна авария, което предполага възможна катастрофа на самолет върху енергоблок ВВЕР-1000. Ще оцелее ли блокът?

— Нашето гориво, реакторът и цялото оборудване на първи контур са в херметична обвивка (контейнмънт). Всъщност това е доста дебел стоманобетонен цилиндър с редица технически мерки за повишаване на здравината му.
При проектирането бяха взети предвид различни ситуации на въздействие върху енергоблоковете, включително директно падане на определен тип самолет. Говореше се за това, но нищо повече.

- Има и друг сценарий: стопяването на горивото и реактора. При положение, че в АЕЦ няма уловители на стопилката, могат ли да се замърсят подпочвените води?

— Да, в АЕЦ няма капани за стопилката. Такива конструкции са предимство на реактори от по-нови поколения от нашите. Но разтопяването на реактора е възможно само ако спрем охлаждането на горивото в реактора за достатъчно дълго време. Готови сме да реагираме на такива ситуации. Имаме редица организационни и технически средства, насочени към това да не се случи. Сигурен съм, че всичко ще бъде наред.

- Вярно ли е, че реакторът може да работи без охлаждане само четири часа?

- Сценариите са различни. За проектни аварии наистина се предписва сценарий с приблизително същия интервал от време.
Но отново говорим за работещ горещ реактор. Нашите реактори са в студено състояние от септември.

— Какво е текущото състояние на електропроводите, към които е свързана АЕЦ?

— Всички възможни линии технически работят. Има линии, които по наша информация са аварирани извън града в съседни райони. Ние сме на линията на съприкосновение, така че възможността да повлияем на всички електропроводи е много голяма. От есента използваме електропроводи само за потребление на енергия за собствени нужди на централата.

— Какво е текущото състояние на резервните дизелови генератори, които осигуряват енергия на АЕЦ в момента на спиране на външното захранване?

— На обекта има 20 дизелови генератора: три генератора за всеки блок плюс два общостанционни за задоволяване на нуждите на централата.
Всички машини са в добро състояние, има запаси от гориво. В централата по график се извършва поддръжка, прегледи и ремонти на цялото оборудване, включително дизел генераторите.
От лятото на 2022 г. централата вече осем пъти е губила външно захранване и преминава към захранване на собствените си нужди от дизелови генератори. Генераторите не ни подведоха, въпреки факта, че и те са на 40 години.

— В няколко енергоблока на ЗАЕЦ има американско гориво Westinghouse. Как това гориво се различава при работа от руското?

— В началото на 2022 г. четири блока на ЗАЕЦ преминаха на американско гориво: № 1, № 2, № 4 и № 5.
В Украйна беше възприета концепцията за диверсификация на доставките на гориво и процесът на замяна на руското гориво, произведено от ТВЕЛ, с американски аналог беше в разгара си. През последните няколко години по принцип американското гориво работи по абсолютно същия начин като горивото на ТВЕЛ.
Работата на американското гориво има свои собствени характеристики, но това са технически нюанси, които са разбираеми само за специалистите.

- Имаше информация, че в началото на прехода към американско гориво е имало проблеми в експлоатацията. ЗАЕЦ не е засегната?

- Имаше проблеми на други централи, тук това не се случи.

- Кога е реалистично да започне замяната на горивото на Westinghouse с руско?

- Плановете за някои операции с гориво от всякакъв вид ще бъдат реализирани у нас едва след като настъпи мир на тази територия. Засега може само да се говори и спекулира.

- В режим на студено спиране не е необходимо презареждане или смяна на горивото?

- Да, там то може да стои дълго време без проблем. Когато бъде взето съответното решение, ние ще извършим необходимия набор от мерки за определяне на по-нататъшната експлоатация на блока.

- Технически централата не може да се изключи напълно и да се извади горивото?

— Не можете да я изключите, защото атомната електроцентрала не се изключва толкова лесно.
Горивото също не може да се постави в пазарска чанта, като бутилки с кефир в детството ми, и да отиде в съседен град.
Би било много лесно. Има технически затруднения, но има и изисквания за безопасност.

— Необходими ли са ремонти на енергоблоковете и инфраструктурата на АЕЦ?

- За някакви глобални събития може да се говори едва след края на военните действия.
Въпреки че ние в централата сме и технически, и организационно готови да извършим всякакъв вид ремонт.
Също така сме готови да разгърнем всеки от шестте блока в най-кратки срокове и да ги пуснем в експлоатация за захранване на мрежата.
Но пълното възстановяване на работата на централата ще отнеме поне година. Ние зависим от много външни фактори.

— Трябва ли да се свърже ЗАЕЦ с електроенергийната система на Русия, за да започнете да доставяте енергия в мрежата?

- Да, разбира се.

— Беше съобщено, че ЗАЕЦ и Запорожската ТЕЦ (3,65 GW, гориво – въглища и газ) представляват един енергиен комплекс. Защо ТЕЦ е важна за атомната електроцентрала? Какво е състоянието на Запорожката ТЕЦ?

— Изградени са АЕЦ и ТЕЦ за нуждите на енергоемките производства в региона.
В същото време ТЕЦ Запорожие е самостоятелно енергийно съоръжение. Свързани сме само с електропроводи и хидравлични съоръжения.
Докато все още го имаше Каховското водохранилище, ние използвахме вода за захранване на нашето езеро-охладител, която се изпомпваше през топлоелектрическата централа.
Запорожката ТЕЦ не работи от април 2022 г. В какво състояние е, не знам.

Tags: , ,

4 Responses to Директорът на ЗАЕЦ Юрий Черничук за работата на атомната електроцентрала в зоната на военни действия – интервю

 1. Красимир Христов on 19.08.2023 at 1:24

  Въоръжете се с търпение ако искате да научите същността на нещата около ЗАЕЦ.
  Аз не пожалих своето време за превода, защото считам, че моите читатели трябва да са добре информирани.
  Това е пътят да станат знаещи, а някой от тях след време и можещи.

 2. TSO on 08.09.2023 at 22:09

  Ръководството на Запорожката АЕЦ в Енергодар, назначено от Росатом, реши временно да освободи част от служителите от работа.

  Съветникът на ръководителя на концерна „Росенергоатом“ Ренат Карчаа каза, че това е направено поради предполагаемата „повишена заплаха от провокации от страна на въоръжените сили на Украйна“.

 3. TSO on 08.09.2023 at 22:14

  Експерти на МААЕ в атомната електроцентрала в Запорожие съобщиха, че са чули около 20 експлозии през последната седмица, което може да е признак за повишена военна активност в региона, което също може да представлява потенциална заплаха за ядрената безопасност на площадката.

  Това заяви генералният директор на агенцията Рафаел Мариано Гроси. Изявлението е цитирано от сайта на МААЕ в ежедневния й доклад за Украйна.

  От миналата събота екипът на МААЕ е чул около две дузини експлозии за три дни, каза Гроси, последвани от още няколко през последните няколко дни.

  „Съобщенията, които получавам от нашите специалисти, показват, че експлозиите са станали на известно разстояние от Запорожката атомна електроцентрала. Въпреки това оставам дълбоко загрижен за възможните опасности, пред които е изправена станцията в този момент на повишено военно напрежение в региона“, каза Гроси.

  „Каквото и да се случи в зона на конфликт, където и да е, всеки ще загуби от ядрена авария и аз призовавам да се вземат всички необходими предпазни мерки, за да се предотврати това“, добави той.

 4. TSO on 12.09.2023 at 15:47

  На никого не му трябва АЕЦ без хора. Това ще бъде просто купчина желязо, казва директорът на Запорожката АЕЦ Юрий Черничук

  https://t.me/energodarTV/55

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари