ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Започна физическият пуск на четвърти енергоблок на Калининската АЕЦ

24.10.2011

Физическият пуск на четвърти енергоблок на Калиниската АЕЦ започна в четъвртък миналата седмица с поставянето на първата горивна касета, съобщава прес-служабата на концерна ”Росэнергоатом”, експлоатиращ всички атомни централи в Русия.

 

Физическият пуск на реактора е един от ключовите етапи от въвеждането на енергоблока в експлоатация. По време на физическия пуск в корпуса на реактора ще бъде формирана активна зона, състояща се от топлоотделящи сборки (горивни касети) и работни органи на системата за управление и защита (СУЗ).

 

След завършването на зареждането на активната зона със свежо ядрено гориво, реакторът на енергоблока ще бъде изведен на минимално контролируемо ниво на мощност (МКУ) и ще бъдат направени необходимите физически измервания.

 

Следващия етап на въвеждането на енергоблока в експлоатация ще бъде енергийния пуск. По-рано беше съобщено, че енергийният пуск ще бъде проведен в края на ноември тази година.

 

Калининската АЕЦ в филиал на ОАО „Концерн Росэнергоатом“. Централата е разположена в северната част на Тверска област в Удемелския район. В момента в нея работят три енергоблока с водно-водни енергийни реактори (ВВЕР-1000), всеки с мощност 1000 MW.

 

Четвъртият енергоблок е част от втория етап на КАЕЦ. Строителството е започнато преди повече от четвърт век, но е било замразено. Активната фаза на строежа на съоръжението започва на 12 ноември 2007 г. със символичното изливане на първия кубически метър бетон в силовата разделителна плоча на кота +13 метра. От юли 2007 г. функциите на генерален изпълнител на строежа изпълнява ОАО „Нижегородский институт Атомэнергопроект“.

 

След въвеждането на четвърти блок се планира въвеждане в работа и на далекопроводите с напрежение 750 kV (ВЛ-750) от КАЕЦ до разпределителната станция в Грибово, а чрез нея до Обединената енергийна система “Център”.

 

Следва кратък фоторепортаж от събитието:

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари