ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция избира място за два нови реактора в програма за ядрено строителство на стойност 52 милиарда евро

26.07.2023

Франция избра Bugey в източна Франция за място за два нови ядрени реактора, част от по-широка програма за изграждане на шест реактора, струващи приблизително 52 милиарда евро (58,2 милиарда долара).

 

 

Кабинетът на френския президент Емануел Макрон обяви хода вчера, като посочи, че двойката реактори ще бъдат изградени на мястото на съществуваща атомна електроцентрала в Бюги (Bugey).

Макрон обяви нова програма за ядрено строителство в края на миналата година, като френската енергийна фирма EDF наблюдава изграждането на шест реактора EPR2.

Съществуващите обекти в Gravelines в Северна Франция и Penly в департаментите Seine-Maritime вече бяха идентифицирани като места за чифт реактори всеки.

Но на този етап все още трябваше да се вземе решение дали да се построи последната двойка в Bugey или Tricastin в южната част на страната.

Изграждането на ядрените реактори представлява централна част в усилията на Франция да достигне нетно нула до 2050 г. Строителните работи трябва да започнат през 2027 г.

Президентската канцелария на Макрон каза в изявление: „Съветът за ядрена политика реши да избере, с подкрепата на местните избрани длъжностни лица, мястото Bugey за инсталирането на третата двойка реактори EPR2, след Penly и Gravelines.

„Местоположението на първата фаза от строителната програма EPR2 вече е решено. Техническите проучвания и анализи ще продължат на обекта в Трикастин с оглед на бъдещите ядрени реактори.

Източник: https://www.construction-europe.com/news/france-chooses-site-for-pair-of-new-reactors-in-52-billion-nuclear-construction-programme/8030401.article

Tags: , , ,

One Response to Франция избира място за два нови реактора в програма за ядрено строителство на стойност 52 милиарда евро

  1. Росен on 26.07.2023 at 22:37

    Едно уточнение. Произнасянето на името е Бюже, а не Бюги.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари