ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Международната общност и ядрената програма на Иран

24.10.2011

Съвета за сигурност на ООН през юни 2010 година е пиел поредната резолюция , която предвижда ожесточаване на санкциите по отношение на Иран.Това беше четвъртата резолюция, приета от съвета за сигурност поради нежеланието му да изпълни международните изисквания и да изясни редица въпроси по ядрената си програма, в това число и предполагаемата военна съставляваща.

 

Ситуацията около иранската ядрена програма се изостри след като, на 11 февруари 20110 година президентът на Ислямска Република Иран (ИРИ) Махмуд Ахмадинежад заяви, че Техеран е произвел първата партида уран обогатен до 20% и има потенциал за производство с по-висока степен на обогатяване. Тогава той оповести и плановете за утрояване на производството на ниско обогатен уран.

 

“Шесторката” от международни посредници – Русия, Китай, САЩ, Франция, Великобритания и Германия, а от 2003 година съвместно с МААЕ настояват Иран да преустанови работата си по обогатяването на уран, защото те може да представляват заплаха пред режина на неразпространение на ядрените оръжия.

Преговорите бяха прекратени през 2009 година, когато Съвета на управляващите на МААЕ осъди Иран за строителството на втория обогатителен завод и призова Техеран да потвърди, че “не са вземани решения за строежа на нови ядрени обекти, които не са заявени пред Агенцията”.

През май 2010 година в Техеран беше постигната споразумение между Турция, Иран и Бразилия, което предполагаше обмен на турска територия на ирански ниско-обогатен уран за високо-обогатен, произведен в други страни. Същият е необходим за производството на ядрено гориво за изследователския реактор. Но това споразумение така и не беше реализирано.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари