ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Плевнелиев започва политически консултации по формулировката на въпроса за референдума

12.10.2012

Президентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с парламентарно представените политически сили за постигане на съгласие относно формулировката на въпроса, който предстои да бъде подложен на референдум. С подписите на повече от 500 хиляди български граждани беше поискано от Народното събрание провеждането на референдум за развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“.

Според държавния глава, предстоящият референдум е тест за демокрацията, трябва да се проведе в интерес на гражданите и не бива да бъде отлаган заради политическо противопоставяне и административни процедури.

Президентът счита, че по начина, по който ще протекат дебатите по формулирането на въпроса, както и от самия въпрос, ще проличи отношението на политическия елит към пряката демокрация. Държавният глава настоява за сериозен и експертен дебат, за да могат гражданите да направят своя информиран избор.

Според президента, при изпълнение на тези условия, независимо от крайния резултат или от броя на гласувалите, референдумът ще се превърне в успех на българската демокрация.

Консултациите започват днес, 12 октомври, в 12.50 часа на „Дондуков“ 2 с ръководството на Българската социалистическа партия, като инициатор на подписката за провеждането на референдума. Следват срещите с политическите ръководства на ПП ГЕРБ, Движението за права и свободи, Синята коалиция и ПП „Атака“.

Източник: http://www.cross.bg/1332398

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари