ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Повече от 70 активисти на Greenpeace проникнаха в две шведски атомни електроцентрали

12.10.2012

Повече от 70 активисти на международната екологична организация Greenpeace са проникнали в сряда в две шведски АЕЦ, с цел да демонстрират, колко лошо се охраняват тези обекти, се казва на сайта на организацията.

От съобщението на Greenpeace става ясно, че на “атака” са били подложени две АЕЦ – „Рингхалс“, която се счита за най-голямата в Швеция, а също и „Форсмарк“, където са проникнали 50 души.

Според организацията в международната акция са участвали граждани от 5 държави, като проникването им в тези обекти от особена важност не е представлявало никаква трудност.

Самите активисти наричат своите действия “мирна проверка на безопасността” на АЕЦ, като целта им е да се закрият двете електроцентрали, в който има седем реактора. Всичките са въведени в екплоатация преди много години.

Както съобщава агенция Ройтер, засега полицията не успяла да открие всички активисти, който са се укрили на територията на двете атомни електроцентрали. Задържани са само 59 от тях.

Според Greenpeace около 34 АЕЦ в Европа, включително в Германия, Франция, Испания и Великобритания трябва да бъдат затворени, защото могат да станат лесни мишени на терористи. С цел да докажат това, “зелените” периодично устройват демонстративни прониквания в атомни електроцентрали. Така, през май тази година над френската АЕЦ “Бюже” прелетя активист на делта-планер, показвайки, по този начин, колко лесно може да бъде атакувана от въздуха.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

One Response to Повече от 70 активисти на Greenpeace проникнаха в две шведски атомни електроцентрали

  1. 200 MeV on 12.10.2012 at 23:43

    Екоталибани!!!

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари