ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Ровненска АЕЦ – ТВЭЛ планира да достави първата партида ТВСА-12 през април 2014 година

12.10.2012

Планира се доставянето за РАЕЦ на опитна партида от модернизираното руско ядрено гориво ТВСА-12 през април 2014 година, съобщи изпълнителният директор на горивната компания ТВЭЛ Дмитрий Крылов.

“От миналата година опитни образци от това гориво работят на Калининската АЕЦ. Към датата на доставката в Украйна те ще са изпитвани вече три години”, – каза Крылов за РИА Новости в кулoарите на семинара, посветен на развитието на ядрената енергетика.

Б.Р. Горивните касети ТВСА-12 са с 12 дистанциращи решетки (унификация с ТВС-2М) с увеличена здравина на скелета (каркаса). 

Според него, в съответствие с плана, през август 2013 година се планира получаването на лицензия за ТВСА-12 от надзорните органи на Украйна.

Той уточни още, че на четвърти блок на РАЕЦ се планира поставянето на 42 касети от новото гориво. Това ще бъде преходно зареждане, а след това в режим на стационарна експлоатация ще се зареждат по 36 касети. “Ние преминаваме от четиригодишен на петгодишен цикъл като намаляваме количеството на ТВС за дозареждане на реактора от 42 на 36”, – каза Крылов.

ОАО „ТВЭЛ“ влиза във вертикално интегрираната структура на руския ядрен отрасъл. Компанията е създадена с цел достигане на оптимална структура на управление на предприятията от ядрено-горивния цикъл, повишаването на ефективността на работата им и конкурентно-способността на световните пазари.

ТВЭЛ обединява производствените и научни активи в сферата на фабрикацията на ядрено гориво, разделително-сублиматния комплекс, а също и производството на газови центрофуги и оборудването към тях. Компанията заема 17% от световния пазар на ядрено гориво.

Източник: РИА Новости

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари