ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран започва промишлено производство на жълт кек

24.10.2011

Агенция Farshttp://english.farsnews.com/newstext.php?nn=9007161211

съобщи миналата седмица, че Иране започнал промишлено производство на “жълт кек”.

 

“Жълтия кек” е сух уранов прах, който съдържа U3O8 . Получаването му, съвсем схематично, се свежда до следните процеси: – раздробяване на урановата руда, флотация (отмиване на съпътстващите скални и други примеси), химическа преработка, изсушаване на разтвора и събиране на концентрирания прах.

 

Това е междинен продукт, необходим за производството на обогатен уран, който може да се използва както в ядрената енергетика, така и за създаване на ядрени оръжия.

 

Ядрено-горивен цикъл

 

 

Според съобщението на агенцията, миналия понеделник в Търговската палата на Техеран се е състояла тържествена церемония , посветена на предаването на първата промишлена партида “жълт кек”, който ще бъде използван в обогатителния завод в град Исфахан.

 

“В следващата година ние ще имаме възможност да започнем производството на горивни таблетки за направата на топлоотделящи елементи за горивните касети на ядрените реактори”, – заявява в хода на церемонията ръководителят на министерството на външните работи Али Акбар Салехи, който преди това беше шеф на Организацията по ядрена енергия на Иран (ОЯЕИ).

 

Съобщено беше, че до момента Ислямската република е вече произвела около 35 килограма обогатен до 20% уран.

 

През ноември Иран съобщи, че има намерение да построи десет завода за обогатяване на уран на своята територия.

 

САЩ и редица други западни държави подозират Иран, че разработва ядрени оръжия под прикритието на мирна ядрена програма. Техеран отхвърля всички обвинения, заявявайки, че неговата ядрена програма е насочена изключително за задоволяването на потребностите на страната от електроенергия.

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари