ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Владимир Асмолов – за ВАБ и проверките на АЕЦ

10.10.2012

По време на 56-та сесия на генералната конференция на МААЕ във Виена се проведоха два форума, които привлякоха особен интерес – форум на групата INSAG (международна консултативна група по ядрена безопасност) и форум за сътрудничество на организациите, експлоатиращи АЕЦ .

На двете мероприятия водещ беше първият заместник на генералния директор на „Росэнергоатом“ и президент на WANO Владимир Асмолов.

 

С благодарност към AtomInfo.Ru ви предлагам фрагмент от интервюто, дадено за руско-говорящите журналисти в кулоарите на сесията.

 

   Александр Уваров – AtomInfo.Ru              Владимир Асмолов

 

Другият принципен въпрос, който беше обсъждан на заседанията на групата  INSAG беше „Може ли да се използват вероятностните методи за анализ на безопасността (ВАБ) при оценяването на редки събития подобни на тези, които станаха във Фукушима?“

“Моят отговор беше много прост, и моите колеги ме подкрепиха. За оценка на такива редки събития … използването на вероятностни методи е просто невъзможно. Грешките в разчетите достигат няколко порядъка”, – казва Асмолов.

“Всеки път трябва да се оценява времето с което разполага оператора при постулираното събитие. Ако това време е по-малко от 1 час при постулирано пълно обезточване заедно с разкъсване на първи контур, то такава централа няма право да съществува”.

Той добавя още, че реактивностната авария трябва да се изключи “по физически принципи”. Естествено, че това твърдение не се отнася само към бъдещите реактори от четвърто поколение, но и към тези реактори, които работят в наши дни.

Следващият болен въпрос, който беше поставен от множество експлоатиращи организации е прекомерното количество на проверките, изсипали се върху тях след аварията в Япония.

“Какво стана след Фукушима? МААЕ реши да увеличи честотата на извършваните проверки. WANO, на която аз съм президент, също реши да увеличи честотата на провеките. И „Ростехнадзор“ реши да увеличи честотата на проверките. Санитарният надзор реши, пожарният надзор реши …”.

“Има международни проверки, има национални проверки, има европейски проверки, има трансгранични проверки …”. Всяка седмица в централата може да има по две проверки. “А кога да се работи?” – пита руският ядрен специалист.

Според Асмолов, практиката на проверките на АЕЦ трябва да се оптимизира.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари