ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – ЮУАЕЦ ще предава данните за ЯГ онлайн в МААЕ

10.10.2012

Локална мрежа за видео-наблюдение на МААЕ е монтирана в Южно-украинската АЕЦ. Тя свързва автономните видеосистеми, монтирани в централните зали на три енергоблока, съобщиха от „Энергоатом“ в понеделник.

“Тя свързва в единно цяло автономните видеосистеми, монтирани в централните зали на трите ядрени енергоблока, за да се фиксират всички процеси, свързани с отчитането и преместването на ядрено гориво”, – се казва в съобщението.

Монтажът и наладката на вътрешната обединяваща мрежа с извеждане на информацията в офиса на международната агенция на ЮУАЕЦ са извършени от технически специалист на МААЕ, пристигнал специално за целта.

Главното предимство на обновената система за видео-наблюдение е в това, че в най-скоро време тя ще позволи цялата информация за преместването на ядреното гориво в режим онлайн да се предоставя непосредствено в щаб-квартирата на МААЕ във Виена, отбелязват от „Энергоатом“.

Досега твърдите дискове с видеозаписите се изземаха за преглеждане един път на тримесечие от инспекторите на международната агенция. Като е ратифицирала договора за неразпространение на ядреното оръжие, Украйна е поела задължението за изключително мирно използване на ядрените материали.

За технически контрол на гаранциите в тази област МААЕ вече почти половин век проверява безопасността на ядрените дейности в света, като използва цяла поредица от процедури: запечатване на реакторните установки след завършване на ремонтните кампании, контрол на постъпването на свежо ядрено гориво и изпращането на ОЯГ, както и всички операции с ЯГ  на самата АЕЦ. Наред с другите методи за контрол се използва и видеонаблюдение на горивните касети.

Съгласно установените международни норми, персоналът на атомните електроцентрали няма достъп до оборудването на МААЕ. Задачата на предприятията, в които са разположени системите за наблюдение на агенцията е да осигури съхранение на оборудването и непрекъсваемото му електрозахранване.

През април на енергоблоковете на ЮУАЕЦ, където в опитно-промишлен режим се експлоатират горивни касети на транс-националната компания Westinghouse, бяха фиксирани нарушения в работата на касетите тип ТВС-W (ТВС-W е гориво, американско производство, за съветско-руския тип реактори ВВЭР-1000). По-късно от украинска страна (неохотно потвърдено и от Westinghouse) беше установено, че тези нарушения са предизвикани от конструктивни недоработки от страна на производителя.

„Энергоатом“ е оператор на всичките четири действащи АЕЦ в Украйна и най-голям производител на електроенергия. Експлоатира 15 енергоблока, с водно-водни енергийни реактори, от които 13 с ВВЭР-1000 и два с ВВЭР-440. Общата им инсталирана мощност е 13,835 GW.

Източник: РИА Новости

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари