ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Япония започва крупномащабна операция за дезактивация на град Фукушима

23.10.2011

От кметството на град Фукушима съобщават, че започва крупномащабна операция по дезактивция на жилищните домове, обществените сгради и улиците на административния център на префектура Фукушима.

След мощното земетресение и 15-метровото цунами от 11 март 2011 г. в АЕЦ “Фукушима-1” излезе от строя системата за охлаждане на реакторите и басейните с отработено ядрено гориво. Това доведе до разтапяне на горивото в първи, втори и трети реактор. Взривове на водород унищожиха покривите на енергоблоковете, в следствие на което радиоактивните изхвърляния безпрепятствено попаднаха в атмосферата. Заедно с това бяха регистрирани няколко изтичания на радиоактивни вещества във водата. Радиационно замърсяване беше открито в зеленчуците, гъбите, месото и млякото не само във Фукушима, но и в отдалечени от префектурата райони. Общо в радиус до 30 и повече километра от централата са евакуирани над 100 хиляди жители.

Администрацията на град Фукушима смята, че до две години нивото на радиацията ще бъде понижено до 1 μSv/h във всички райони, а след 10 години – по-малко от 1 mSv/year – безопасното за здравето на човека ниво според международните стандарти.

Началото на дезактивацията беше наблюдавано от министър-председателя на Япония Есихико Нода.

До пролетта на 2013 г. ще бъде проведена дезактивация в 110 хиляди жилищни домове, обществени здания, а също и на улиците, водещи към училища и други детски учреждения, съобщава РИА Новости.

Дезактивацията на жилищата в районите с високо ниво на радиация е възложена на професионалисти. Там, където радиацията не превишава безопасното ниво, населението е призовано да проведе дезактивацията със собствени сили или с помощта на доброволци за провеждане на профилактика.

Жилищата, в които се извършва дезактивация, се обработват с мощни струи вода, изчистват се утайките от водостоците и канавките, а там, където нивото на радиацията е твърде високо, ще се отнема горния слой от почвата. На местата, където къщите опират в горските масиви, ще бъдат изрязани клоните и премахнати листата на дърветата.

В резултат от почистването на една къща с градина могат да се генерират 10-20 тона радиоактивен боклук. Въпросът за това, къде ще бъде съхраняван той засега е решен, но не за всички райони на града.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари