ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

23.05.2023

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки в атмосферата може да е попаднал обеднен уран, който след това е отлетял към Полша. Има ли доказателства за това?

Какво е станало?

На 13 май 2023 г. руските военни атакуваха склад в Хмелницки. Впечатляващи кадри и видеа от последствията от експлозията бяха широко разпространени в социалните мрежи.
Военната цензура в Украйна ограничава информацията за последиците от ракетните атаки, но социалните медии твърдят, че експлозията е счупила прозорци в домове на разстояние до 10 километра.

След взрива се появи и неофициална информация за появата на дозиметрични патрули по улиците на Хмелницки, а украинският сайт SaveEcoBot отчете повишаване на фона от 80-100 до 140-160 nSv/h. На свой ред след това се появиха предположения, че английските боеприпасите с обеднен уран, доставени на Украйна, са били съхранявани в разрушения от експлозията склад.

Няколко дни по-късно на сайта (https://www.umcs.pl/pl/radioaktywnosc-dane-archiwalne,21786.htm) на университета Мария Склодовска-Кюри в Люблин (Полша) се появиха данни за повишена концентрация на изотопа бисмут-214 във въздуха. Концентрацията му се увеличи с около 300% между 15-16 май, след което започнаха да се разпространяват твърдения, че това може да се дължи на изпускането на обеднен уран от експлозията в Хмелницки.

 

 

Какво е бисмут-214?

Изотопът бисмут-214 (83214Bi) е краткоживеещ изотоп на бисмута.
Той притежава бета-минус разпад с полуживот от 19,7 минути.
В ранните дни на изследването на радиоактивността, той се наричаше „Радий С“ или RaC.

Изотопът е включен в серията 4n+2 на радиоактивно разпадане, понякога наричана още „радиева серия“.
Тази поредица от радиоактивни разпади на естествено срещащи се изотопи започва с уран-238.
По този начин откриването на бисмут-214 може да показва наличието на уран.

Възможно ли е повишените концентрации на бисмут-214 в Полша да са свързани с ракетната атака в Хмелницки?

 

Възможно е, а може и да не е възможно!

Парадоксалният характер на отговора е свързан със самата природа на системите за радиационен мониторинг.
Те са създадени през 20-ти век като инструмент за оценка на последствията от ядрени експлозии или аварии в ядрени съоръжения, т.е. решават пряк проблем – източникът е известен, необходимо е да се определи концентрацията на радиоактивни изотопи на определени места в точно определено време.
В случая с бисмут-214 в Полша имаме работа с обратен проблем – има повишена концентрация на радиоактивен изотоп, необходимо е да се определи неговият произход.

В един прост пример – разликата между пряка и обратна задача е следната:

1) Човек напуска дома си и се придвижи в дадена посока с определена скорост.
Необходимо е да се определи къде ще бъде след половин час. Това е пряка задача и се решава лесно и недвусмислено.

2) Човек стои в определена точка. Необходимо е да се определи откъде е стигнал дотук. Това е обратна задача и позволява много различни решения – човек може да стигне до там от вкъщи, от работа, от приятели и дори може там да се е родил и до този момент и да е живял там.
Когато се решава обратна задача, не е достатъчно да има само един математически модел, трябва да се включат и много допълнителни съображения, за да се избере най-подходящото от множеството решения.

В случая с бисмут-214 в Полша има цели две подходящи решения, от които читателите могат да избират сами въз основа на политическите си предпочитания:

1) бисмут-214 влиза в Полша от Украйна, където се озова в атмосферата след ракетна атака срещу склад с боеприпаси с обеднен уран (много наблюдатели и дори официални лица в Русия се придържат към тази хипотеза);

2) повишаването на концентрацията на бисмут-214 е причинено от дъждовно време; когато вали, аерозолите, съдържащи бисмут-214, се издигат от земната повърхност в атмосферата, където се записват от оборудването за мониторинг на радиацията (Полската ядрена агенция се придържа към тази хипотеза: https://natemat.pl/488492,promieniowanie-w-polsce-i-podwyzszony-bizmut-214-paa-wydala-komunikat[W1] )

Добрият тайминг (съгласуване по време) 2-3 дни между атаката в Хмелницки и увеличаването на концентрацията на бисмут-214 в Полша говори в полза на първото решение.
В полза на второто решение е фактът, че увеличаването на концентрацията на този изотоп в Полша се случва редовно. Например графиката показва данни за юли 2022 г.

 

 

Изложени ли са хората на риск от повишените концентрации на бисмут-214 в Полша?

Не, не са заплашени. Въпреки доста голямото увеличение в относително изражение, концентрациите на бисмут-214 остават доста под максимално допустимите.

Историята с бисмута обаче се превърна в поредното напомняне, че боеприпаси с обеднен уран се намират на територията на Украйна.
Те могат да бъдат използвани от украинската армия, могат да бъдат унищожени от руски ракетни удари и в тези случаи обедненият уран всъщност може да се окаже на земята и във въздуха в Европа.


 [W1]

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари