ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Руската федерация трябва да предаде ЗАЕЦ под пълен контрол на Украйна и МААЕ, – Володимир Зеленски

22.05.2023

По време на посещението си в Япония президентът на Украйна заяви, че Русия трябва да спре радиацията и ядрения шантаж и да предаде контрола над временно окупираната Запорожка АЕЦ на Украйна и МААЕ.

 

 

„Тук съм в Хирошима, за да чуе светът украинския призив за обединение. Русия потъпка всичко цивилизовано. Повече от година продължава окупацията на най-голямата ни АЕЦ в Европа… Украйна предложи формула за мир, чиято цел е радиационна и ядрена безопасност. „Русия трябва да се откаже от радиацията и ядреното изнудване на света, трябва да предаде атомната електроцентрала, която в момента окупира, под пълния контрол на Украйна и МААЕ“, каза Володимир Зеленски.

Източник: https://t.me/znppatom/1672

Tags: ,

6 Responses to Руската федерация трябва да предаде ЗАЕЦ под пълен контрол на Украйна и МААЕ, – Володимир Зеленски

 1. TSO on 22.05.2023 at 8:53

  ❗️На Запорожской АЭС отключили внешнее электроснабжение, пишет РБК.

  Станцию перевели на дизельные генераторы из-за отключения высоковольтной линии электропередачи (750 кВ Днепровская). Причины отключения линии ЛЭП пока не установлены. В сообщении отмечается, что радиационный фон в норме.

  • TSO on 22.05.2023 at 13:12

   ❗️Компания «Укрэнерго» утверждает, что возобновила электроснабжение Запорожской АЭС

 2. Kostoff on 22.05.2023 at 14:37

  Голям цирк с второразрядни клоуни .

 3. Красимир Христов on 22.05.2023 at 19:51

  Разумно е да се напомни на хората с ракетите, че всяка електропроводна линия има два края. В конкретния случай единият е в ЗАЕЦ, а другият в Днепропетровск. При късо съдеинение по линията, тя трябва да бъде изключена автоматично и в двата края. При определени условия се извършва процедура на Автоматично Повторно Включване, като тя може да завърши успешно, след което линията остава под напрежение, или неуспешно, след което клиентът губи външно електрозахранване.

  Та в този контекст няма как да обстреляш „важен инфраструктурен обект на територията на врага“, в конкретния случай подстанция на 750 kV, и след това да се сърдиш, че ти е спрял токът, който получаваш от тази подстанция. Мозък трябва, мозък… Пак е добре, че врагът е благосклонен и „пусна тока“ сравнително бързо.

 4. Kostoff on 23.05.2023 at 14:07

  Пита се кой е врагът и кой ще си бомби собствеността .

  • Красимир Христов on 23.05.2023 at 17:53

   Ако желаете да получите информация за техническите аспекти по темата „Външно захранване на АЕЦ“, попитайте конкретно и ще ви бъде отговорено. Само като въведение. ЗАЕЦ оцелява все още, защото е осигурена с външно електрозахранване, като източникът на електроенергия е Украинската електроенергийна система. С друг външен източник ЗАЕЦ не разполага и не се планира ситуацията да се промени при текущото състояние на временна окупация. Цитирам термините, които използва ЕДИНСТВЕНИЯТ ДОСТАВЧИК на електроенергия за ЗАЕЦ, а дали ги споделям или не е съвсем отделен въпрос. От руска страна бе заявено, че при необходимост ще бъде доставяно нужното количество дизелово гориво, което да бъде използвано за продължително опазване на съоръженията в относително безопасен режим на работа. Това, естествено, е некомпетенетно изказване, защото дизеловите агрегати не са с безкраен ресурс, отказ на агрегат вече е сериозен проблем от гледна точка на безопасността и т.н. Загубата на източника на външно захранване в която и да е точка на веригата от генериращи мощности към консуматор е пълна загуба на външно електрозахранване. Т.е., ударите по електроенергийии инфраструктурни обекти довеждат до временно или по-продължително прекратяване на функционирането им. В такъв момент те няма как да осигуряват електрозахранване на външни обекти, били те и ядреноопасни такива.

   Дано да е станало ясно къде е проблемът. Не става само с план А, трябва да има и план Б, когато решаваш, че нещо си е твое и ще си го вземеш.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари