ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция подкрепя ядрения ренесанс на Япония

19.05.2023

Двустранното споразумение с Франция ще помогне на Япония да осъществи възобновената си цел за напредък в ядрената енергия, за която се твърди, че е част от нейната стратегия за декарбонизация.

 

 

Това споразумение, което има за цел да задълбочи взаимното ядрено сътрудничество в областта на научните изследвания и развитието, беше постигнато по-рано този месец, според френското министерство на екологичния преход.

Акцентът е поставен върху безопасната продължителна експлоатация на съществуващите атомни електроцентрали, както и разработването на нови типове усъвършенствани реактори.

Освен това Франция ще помогне на Япония в продължаващите усилия за извеждане от експлоатация на засегнатата от бедствието атомна електроцентрала Fukushima Daiichi.

Пактът надгражда ядреното споразумение между Япония и Франция, подписано преди повече от пет десетилетия.

През последните години японското правителство отново наблегна на ролята на ядрената енергия, която сега твърди, че е необходима като част от стратегията му за намаляване на въглеродните емисии и за да позволи на страната да постигне целите си по отношение на климатичната криза.

Източник: https://akihabaranews.com/france-backs-japans-nuclear-renaissance/?amp=1

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари