ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


AREVA засега отпада от конкурса за АЕЦ “Темелин” в Чехия

07.10.2012

Areva SA (AREVA), най-големият в света доставчик на ядрено гориво и услуги, беше изключена от наддаването за изграждане на два чешки енергоблока в  АЕЦ „Темелин” собственост на компанията CEZ AS (CEZ).

Базираната в Париж компания не успя да отговори на законодателните и търговски изисквания на конкурса, заяви говорителят на ЧЕЗ Ladislav Kriz в телефонно интервю. „AREVA“ планира да подаде възражение срещу решението, се казва в изявлението на компанията.

Чешката страна планира да се избере строител и технология за трети и четвърти блок на централата „Темелин“ до средата на следващата година. Другите двама кандидати, Westinghouse Electric Corp. и руско-чешкия «Консорциум МИР.1200», ръководен от поделението на „Росатом“ – ЗАО “Атомстройэкспорт”, не са били изключени.

„Всичко, което мога да кажа в този момент, е, че офертата на Areva има сериозни недостатъци“, казва Kriz. „Те са както търговски, така и в законодателната сфера.“

Kriz съобщи още, че „AREVA“ има 15 дни да обжалва решението, по време на което ЧЕЗ няма да коментира конкретните причини, защо офертата е била отхвърлена. Френската компания може да се обърне и към службата за борба с конкуренцията.

„AREVA е твърдо убедена, че имаме всички тръжни критерии и ние с нетърпение очакваме решаване на въпросите, повдигнати от ЧЕЗ“, – казва в изявление на говорителката Patricia Marie и продължава „Нашият ангажимент към проекта „Темелин“ остава абсолютно“.

ЧЕЗ в момента е получила три оферти за ядрения си проект. Победителят в търга за трети и четвърти енергоблок на АЕЦ „Темелин“ ще бъде избран до средата на следващата година и окончателния договор трябва да бъде подписан преди края на 2013 г., казват от компанията.

Вече е започнало съставянето на списък от потенциални финансови партньори за проекта, чиято цена се оценява на $ 10 млрд. от анализаторите и някои инвеститори. ЧЕЗ може да проведе отделен търг за инвеститор, след като доставчикът на технологията бъде избран, заяви главният изпълнителен директор Даниел Бенеш през юли.

Източник: http://www.bloomberg.com/news/2012-10-05/areva-excluded-from-bidding-to-build-cez-reactors-at-temelin-1-.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари