ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


През октомври започва приемът на заявки за участие в конкурса за разширение на АЕЦ “Темелин”

22.10.2011

Чехия започва в края на този месец процес по приемане на заявки за участие в конкурса за построяване на два нови енергоблока в АЕЦ “Темелин”.

 

Според приетия график за реализация на проекта, победителят в конкурса ще бъде определен в края на 2013 г., първият реактор трябва да бъде приет за промишлена експлоатация през 2022-2023 г., а втория – година по-късно.

 

“Имаме три реални претендента за участие в конкурса. Всички необходими документи за участие трябва да бъдат подадени на организаторите на конкурсния процес до края на текущия месец.”, – заявява главния изпълнителен директор на CEZ Даниел Бенеш, цитиран от чешкото издание “Ceska pozice”.

 

Претендентите за осъществяване на проекта на стойност 200 милиарда чешки крони (над 8 милиарда евро) за строителството на трети и четвърти енергоблок на АЕЦ “Темелин” са “Westinghouse Electric”, “AREVA” и руско-чешки консорциум, включващ ЗАО “Атомстройэкспорт” и “Skoda JS”. “Westinghouse Electric” предлага реактор АР-1000 с мощност 1150 MW, руско-чешкия консорциум – реактор ВВЕР-1200 с мощност 1200 MW, “AREVA” – реактор EPR с мощност 1650 MW.

 

В АЕЦ “Темелин” работят два енергоблока с реактори ВВЕР-1000, приети в промишлена експлоатация през 2002-2003 г.

 

Условията на конкурса предвиждат опция за строителството на до три енергоблока на други площадки, разположени в региона.

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари