ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Ленинградска АЕЦ – и втори блок има проблеми с графита

04.10.2012

Втори блок на ЛАЕЦ ще бъде въведен в експлоатация след ППР през октомври, но ще работи само половин година на понижена мощност (80%) поради проблеми с изменението на формата на графитната зидария на реактора, съобщи на журналистите първият заместник на шефа на Росэнергоатом В. Асмолов.

 “Втори блок е точно в такова състояние, в каквото беше първи преди година. Точно едно към едно. Тоест той може да работи още половин година, пускаме го на 80% мощност за половин година”, – каза той, добавяйки, че въвеждането му в работа се планира да е през октомври. Относно изменението на формата на графитната зидария – “той закъснява спрямо първи блок с половин година”. Асмолов също уточни, че държавната корпорация “Росатом” иска, първи блок да поработи още 3-4 години.

Както вече беше съобщено, първи блок на ЛАЕЦ беше изведен за ремонт още през май. Дотогава през последните 6 месеца той работеше на 80% мощност. Сега специалистите търсят решения, които биха позволили да се продължи работата му. Ако бъдат намерени такива решения, през пролетта на 2013 година той може отново да заработи. Асмолов уточни, че на 100% блокът няма никога повече да работи, “може, на 70%, може на 50%, но никога на по-малко от 50%”.

По думите на Асмолов, Росэнергоатом също мисли, как да забави деформирането на графитната зидария на другите блокове с реактори тип РБМК, за да “не бъдем принудени три години по-рано да правим подвизи”, като тези необходими за продължаване на работата на първи блок на ЛАЕЦ. Обаче той отбеляза, че засега изкривяването на графитната зидария има голям запас до достигане на критичните параметри.

ЛАЕЦ-2 е проектирана и се строи като заместваща мощност на ЛАЕЦ, обаче пусковите срокове нееднократно се изместваха в бъдещето. Последно се очаква първи блок на ЛАЕЦ-2 де бъде пуснат през 2015 година.

 Източник:

http://www.echomsk.spb.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари