ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


GSE ще надстрои финландските симулатори

22.03.2023

Американската компания GSE Systems Inc получи договор от финландската енергийна компания Teollisuuden Voima Oyj (TVO) за надграждане на симулаторите за обучение за блокове 1 и 2 на атомната електроцентрала Olkiluoto.

 

Инженер в тренировъчния симулатор за Olkiluoto 1 и 2 (Изображение: TVO)

Симулаторите са жизненоважна част от оборудването за обучение на оператори на инсталации, както в началото на тяхната кариера, така и за тяхното продължаващо обучение. Те възпроизвеждат панелите на контролната зала и помагат на учениците да се обучават за работа с реактори при нормални условия и при извънредни ситуации.

GSE създаде оригиналните симулатори OL1 и OL2 през 80-те години. Оттогава компанията продължава да обслужва и надгражда симулаторите в различни точки на доставка.

Последният договор – чиято стойност не беше оповестена – ще бъде изпълнен на два етапа между сега и август 2025 г.
Той ще включва надграждане на модела на сградата за ограничаване на централата с нов базиран на JTopmeret модел за тренировъчните симулатори OL1 и OL2, както и замяна на съществуващия термохидравличен модел на реактор, базиран на Theatre, с най-новото решение RELAP 5-HD на GSE.

GSE каза, че тези надстройки „ще подобрят опита на оператора, като се възползват от най-новите постижения в симулационната технология, за да осигурят още по-голям реализъм на тренировъчните сесии и да видят явления, които не са били налични преди това с наследените системи“.

„Симулаторите на GSE се използват в електроцентрали по целия свят за създаване на сценарии за обучение около реални събития и уникални работни условия“, каза президентът и главен изпълнителен директор на GSE Solutions Кайл Лоудермилк.
„Привилегия е да продължим да работим с клиенти година след година, за да помогнем за подобряване на развитието на обучението. Тези последни актуализации ще продължат да помагат на TVO да постигне целта си за безопасни, надеждни и оптимални операции и в бъдеще.“

За справка

Блокове 1 и 2 на Olkiluoto – и двата реактора с кипяща вода с мощност 890 MWe, които започнаха да работят съответно през 1979 г. и 1982 г. – в момента покриват една шеста от търсенето на електроенергия на Финландия. След като реакторът с вода под налягане Olkiluoto блок 3 EPR започне редовно производство на електроенергия, което се очаква следващия месец, делът на централата ще представлява около 30%.

TVO започна да обучава оператори за блок 3 на отделен тренажор през февруари 2017 г. Обучението отнема около една година и завършва с тест, на който обучаемият представя своите знания и работни умения. Персоналът на обекта трябваше да придобие лиценз за работа като предпоставка за зареждане на гориво в OL3 EPR, което започна през март 2021 г.

Източник: https://world-nuclear-news.org/Articles/GSE-to-upgrade-Finnish-simulators

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари