ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Държавите трябва да въведат санкции срещу Росатом и да увеличат натиска върху компанията, Олександър Моцик

20.03.2023

Съветникът на министъра на енергетиката на Украйна, главен консултант на президента на „ДП „НАЕК „Енергоатом“ Олександър Моцик говори на конференцията „E23: PL за UA – Полско-украинско партньорство в развитието на енергийната сигурност на бъдещето“, който се проведе на 15 март във Варшава.

 

 

Той информира участниците във форума за постоянните руски атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Въпреки целенасочените атаки на врага, Украйна все пак успя да повиши общата надеждност на енергийната система – благодарение на работата на енергетиците и значителната подкрепа на международните партньори.

 „Атомните електроцентрали не са проектирани да издържат на въоръжени атаки и ракетни удари. Разбира се, ние въведохме мерки след Фукушима и подобрихме нашите системи за безопасност, правейки нашите реактори още по-устойчиви в случай на авария. Но постоянната опасност и ядреното изнудване на руснаците са неприемливи“, подчерта Олександър Моцик.

Голямо безпокойство, добави той, са значителните щети върху производствените мощности в Украйна: топлоелектрически централи, вятърни и слънчеви инсталации. Най-добрият вариант за замяна на повреденото поколение ще бъде въвеждането на модерни реакторни технологии като AP1000 и малки модулни реактори.

❗️ Олександър Моцик напомни, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа е под руска окупация повече от година и международната общност трябва да увеличи натиска върху Росатом.

„Росатом е една от малкото руски държавни корпорации, която не е била обект на международни санкции, въпреки че има всички основания за това.
Украйна вече наложи санкции срещу „Росатом“ и нейните филиали, както и техните ключови лица. Ще бъдем много благодарни, ако други страни могат да вземат подобни решения“, обобщи Олександър Моцик.

Източник: https://telegra.ph/file/f674f91eb7d74aa94fa74.jpg

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари