ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ръководителят на Росатом предупреди за ответни мерки на санкциите срещу руски предприятия от ядрената индустрия

18.03.2023

Държавната корпорация продължава да развива сътрудничество с чуждестранни партньори

Целта на санкциите срещу организации от руската ядрена индустрия и ръководството на Росатом е да изолират най-технологично напредналите и перспективни сектори на руската икономика и да ги отрежат от международното сътрудничество. Но за да постигнат това, привържениците на ограниченията няма да успеят. Въпреки трудностите, които възникват, предприятията на Росатом продължават да се развиват и работят, включително в чужбина. Това ясно посочи генералният директор на държавната корпорация Алексей Лихачов.

 

Говорейки във вторник, 14 март, на Деня на информираността в научния център ТРИНИТИ, Лихачов коментира решението на Обединеното кралство, обявено през февруари, да наложи санкционни ограничения на редица ръководители на Росатом и предприятия от руската ядрена индустрия.

„Разбираме, че санкционният натиск ще се увеличи. Готови сме за това. И обмисляме ответни мерки, защото няма да позволим на никого да спечели конкурентни предимства, използвайки нелегитимни, нечестни политически лостове“,

- цитира думите на ръководителя на държавната корпорация каналът Telegram „Страна Росатом“.

По-рано Литва обяви, че ще настоява за включването на Росатом в санкционните списъци на ЕС.
Според Лихачов това може да създаде известни затруднения на руските компании в ядрения сектор, но няма да повлияе на изпълнението на поставените цели.
„Ще продължи по-нататъшното развитие и навлизането в нови граници, а с тях и международните контакти и обменът на информация“, увери Алексей Лихачов.

Първият за 2023 г. Ден на осведоменост #Росатом се провежда на 14 март в научния център ТРИНИТИ в Троицк, Московска област.

Източник: https://utro.ru/news/politics/2023/03/14/1524799.shtml

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари