ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Лидерите на комисиите в Сената и Камарата на представителите внесоха двупартиен законопроект за забрана на вноса на руски уран

15.03.2023

На 9 март американските сенатори Джон Барасо (R-WY), Джо Манчин (D-WV), Джим Риш (R-ID), Мартин Хайнрих (D-NM), Синтия Лумис (R-WY), Крис Кунс (D-DE) и Роджър Маршал (R-KS) внесоха двупартийно законодателство за забрана на вноса на руски уран.

 

 

 

Законопроектът е придружител на Сената към H.R. 1042, който беше представен миналия месец от представителите на САЩ Кати Макморис Роджърс (R-WA), председател на комисията по енергетика и търговия (E&C) на Камарата на представителите и Боб Лата (R-OH), председател на подкомитета E&C по комуникации и технологии.

Барасо е високопоставен член на Сенатската комисия по енергетика и природни ресурси (ENR). Манчин е председател на ENR. Риш е член на ENR и служи като високопоставен член на комисията по външни отношения на Сената.

 „Всеки долар, който даваме на Русия, подкрепя бруталната война на Путин срещу Украйна“, каза високопоставен член Барасо. „Ядрената индустрия на Америка е готова да се откаже от руския уран. Уайоминг разполага с ресурсите, от които се нуждаем, за да увеличим производството у дома. Първата стъпка е окончателното премахване на цялата руска енергия, включително урана, от американския пазар. Като забраним вноса на руски уран, можем допълнително да обезсмислим руската военна машина, да помогнем за съживяването на американското производство на уран и да повишим нашата национална сигурност.“

„Русия нахлу в Украйна преди малко повече от година и енергийната война на Путин все още не показва признаци на забавяне. Инвазията на Русия напълно промени начина, по който природният газ и петрол се купуват и продават по света, и потенциалът за още повече прекъсвания на доставките – този път на нашата верига за доставки на ядрена енергия – само нараства. Този законопроект би помогнал да се гарантира, че американските компании за ядрена енергетика не зависят от внесеното от Русия ураново гориво и би изпратил силно послание към света, че Съединените щати не трябва да разчитат на Путин за материалите, от които се нуждаем, за да захранваме нашата страна“, каза председателят Манчин.

„Обогатеният уран е ключът към отключването на безграничния потенциал за чиста и надеждна ядрена енергия. Също толкова важно е, че това е стълб на американската национална сигурност.
За съжаление, на САЩ липсва капацитет за пълно производство на обогатен уран и това доведе до несигурна зависимост от Русия – лош играч, който може да прекъсне износа на уран за нас по всяко време“, каза сенатор Риш. „Горд съм да работя със сенаторите Манчин, Барасо по законодателството за увеличаване на производството на уран в САЩ, намаляване на зависимостта от Русия и намаляване на руското господство в глобалната верига за доставки на ядрено гориво.“

„Американците са нетърпеливи за смели нови енергийни решения, които намаляват разходите, намаляват емисиите и слагат край на нашата зависимост от враждебни страни като Русия и Китай.
Ето защо ние водим по законопроект за премахване на зависимостта ни от руски ядрени горива за американските ядрени реактори – която в момента е над 20% – и за укрепване на капацитета ни да развиваме нашите собствени вътрешни доставки. Окуражени сме да видим двупартийна подкрепа за тези усилия в Сената и се надяваме, че Конгресът може да приеме това законодателство експедитивно, за да намалим зависимостта си от Русия и да укрепим американската енергийна сигурност и лидерство“, казаха Роджърс и Лата.

Прочетете текста на законопроекта тук.

За справка

На 15 февруари 2023 г. Манчин, Барасо и Риш представиха Закона за сигурността на ядреното гориво.
Законопроектът ще осигури вътрешни доставки на ядрено гориво за съществуващите и модерни реактори на Америка.

На 7 април 2022 г. Barrasso представи Закона за захранване с гориво на нашето ядрено бъдеще, за да ускори наличността на местно произведен нискообогатен уран с високо ниво на анализ (HALEU) за усъвършенствани реактори.
Той насочва Министерството на енергетиката (DOE) да си партнира с индустрията, за да създаде местни възможности за обогатяване на HALEU.
Той също така нарежда на DOE да предостави HALEU от своите запаси, за да гарантира, че усъвършенстваните реактори имат горивото, от което се нуждаят, докато в САЩ не бъде реализирано търговско обогатяване.

На 25 март 2021 г. ENR проведе изслушване, което изтъкна възможностите за укрепване на конкурентоспособността на САЩ в ядрената енергетика, включително чрез възстановяване на нашата местна верига за доставки на ядрено гориво.

Източник: https://www.energy.senate.gov/2023/3/senate-house-committee-leaders-introduce-bipartisan-bill-to-ban-russian-uranium-imports

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари