ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


EDF ще удължи Heysham 1 и Hartlepool за две допълнителни години

17.03.2023

Ядреният оператор EDF обяви, че ще поддържа работата на ядрените блокове Heysham 1 и Hartlepool до 2026 г., две години по-дълго от предварително планираното.

 

 Heysham 1 (Изображение: EDF)

И двете централи, в северна Англия, работят от 40 години и EDF обяви миналия септември, че преразглежда случая за „кратко удължаване“, като се има предвид въздействието на руската война с Украйна и покачването на цените на енергията.

Hartlepool, Teeside в североизточна Англия, и Heysham 1, Lancashire в северозападна Англия, са сред четирите от седемте AGR флота, които продължават да генерират електричество и трябваше да продължат да го правят до март 2024 г.

В изявление EDF каза: „Решението е взето след строг преглед от страна на EDF на техническите и търговски случаи за удължаване на живота.
По-специално, положителните инспекции на ядрата на графитните реактори през 2022 г. увеличиха увереността, че централите могат да генерират за по-дълго и продължават да отговарят на строгите регулаторни стандарти.“

Мат Сайкс, управляващ директор на Generation бизнеса на EDF, каза: „Нашата продължаваща инвестиция и внимателно управление на ядрения флот на Обединеното кралство от 2009 г. ни позволиха да вземем днешното решение и ни помогнаха да подкрепим енергийната сигурност на Обединеното кралство в този труден момент.
Освен че помага на Обединеното кралство да намали използването на вносен газ, това също е страхотна новина за 2000-те квалифицирани хора, чиито работни места се поддържат от тези блокове, и ще спомогне за запазването на ценни технически и оперативни умения, които ще бъдат от решаващо значение, тъй като Обединеното кралство се стреми да продължи да изгражда своя ядрен капацитет“.

EDF казва, че 29TWh електроенергия, която тези централи могат да генерират за двугодишния период, може да помогне за изместването на 6 милиарда кубични метра газ, по отношение на въглеродните емисии, „което съответства на премахването на 5 милиона коли от пътищата на Обединеното кралство за една година“.

Източник: https://world-nuclear-news.org/Articles/EDF-to-extend-Heysham-1-and-Hartlepool-for-two-ext

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари