ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изказване на М. И. Улянов на сесията на УС на МААЕ

13.03.2023

Реплика на Михаил Улянов, постоянен представител на Руската федерация към международните организации във Виена, в рамките на упражняване на правото на отговор по точка 7 от дневния ред на заседанието на Управителния съвет на МААЕ.

 

Уважаеми господин председател,

След прочитането на колективното изявление на 50 делегации за Украйна, възниква чувство на неудобство за основните му съавтори (Канада и Финландия), които поканиха други страни да се присъединят към много суров и силно политизиран документ, който изкривява реалното състояние на нещата в областта на ядрената безопасност и прилагането на предпазни мерки в Украйна.

За да не бъда голословен, ще дам някои от най-ярките примери.

Първо. Коя е основната заплаха за ядрената безопасност днес? Разбира се, това е обстрел на мирен ядрен обект, какъвто е Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).

Ето защо, веднага след посещението в тази централа на 1 септември 2022 г., генералният директор на МААЕ пое инициативата за създаване на зона за ядрена и охранителна защита на АЕЦ.

В посоченото изявление във връзка с това няма не само осъждане, но дори намек, че Украйна е извършила обстрел на ядрени съоръжения и свързаната с тях инфраструктура.

Само вчера, около 19:00 часа виенско време, след доста дълъг период на относително „мълчание“, украинските въоръжени сили отново нанесоха удар по откритата разпределителна уредба на Запорожката ТЕЦ, разположена в непосредствена близост до ЗАЕЦ.

Нека ви напомня, че по време на септемврийското посещение на г-н Гроси в град Запорожие местните жители му връчиха кутия с повече от двадесет хиляди подписа под призив със следното съдържание.

Ще цитирам ключовия абзац: „В района на най-голямата атомна електроцентрала в Европа – Запорожката се е развила критична ситуация – възникнала е критична ситуация. Въоръжените сили на Украйна редовно обстрелват централата. Провокациите на Украйна са насочени към Запорожката АЕЦ.
Молим ви да осъдите категорично действията на украинското ръководство за ескалиране на ситуацията около Запорожката АЕЦ и да предупредим за отговорност пред световната общност в случай на продължаване на обстрела на централата.“

Наивници. Те дори не можеха да си представят, че определена част от членовете на Управителния съвет на агенцията ще си затварят очите за действията на украинските власти толкова упорито.

Искам да задам един въпрос към основните автори на изявлението – губернаторите от Канада и Финландия. Наистина ли сте напълно безразлични към факта, че гореспоменатия обстрел може да завърши с колосална ядрена катастрофа?

Второ. В по-ранни, сравнително скорошни времена, държавите придаваха голямо значение на качеството на документите, които разпространяваха на международни форуми. Сега изискванията за качество са значително намалени.

Но дори и в тези условия документите трябва да изпращат ясни и разбираеми сигнали. Просто това по ключови въпроси го няма в колективното изявление.

Така например се повтаря призивът към Русия да спре действията срещу и срещу ядрени съоръжения. Когато този призив се появи за първи път в резолюцията на Управителния съвет, ние упорито настоявахме за отговор какво точно се има предвид.

Въпросът е напълно резонен, защото Русия никога не е предприемала никакви действия срещу ядрените съоръжения.

Неслучайно нашите опоненти не са успели да отговорят на този наш въпрос, но за пореден път възпроизвеждат същата формула в изявлението си.

Що се отнася до „действията“ в Запорожката атомна електроцентрала, там наистина се извършват дейности, насочени към осигуряване на необходимата ядрена безопасност.

Вече споменахме дизел-генераторите, доставката на гориво, оборудване и материали, създаването на защитен навес над сухото хранилище на отработеното ядрено гориво, за да се избегне ядрена катастрофа.

Тези усилия са изключително уместни. В края на краищата едва днес в 4:53 сутринта местно време последният захранващ електропровод – „Днепровски“ беше изключен от украинска страна. Персоналът на станцията незабавно премина към използване на резервни дизелови генератори.

Дейностите по безопасност на АЕЦ напълно отговарят на руските и международни стандарти в областта на ядрената безопасност. Те ще продължат независимо от призивите от Канада и Финландия за прекратяването им.

Трето. Още веднъж в изявлението се твърди предполагаемото продължаващо военно присъствие на Русия в АЕЦ.

Както вече обяснихме неведнъж, в централата няма бойни части на армията. Има само малко звено за радиационна защита, чието присъствие на централата в условията на украински обстрел е крайно необходимо.

Всички дейности по охраната на централата се извършват от Националната гвардия на Русия.
Между другото украинската национална гвардия охранява украинските атомни електроцентрали по същия начин.

Това са най-съществените от нашите забележки. Техният списък може да бъде продължен.
Като цяло днешното колективно изявление е безполезен опит да се използва критичната тема за ядрената безопасност като разменна монета за чисто политически цели.

Освен това изявлението в сегашния му вид изглежда като своеобразен „карт бланш“ за украинската страна да продължи да обстрелва ЗАЕЦ.

Със сигурност в следващите национални изявления отново ще има призиви към Русия да спре действията си „срещу или върху“ атомните електроцентрали, както и да изтегли руския военен персонал, който уж се намира в Запорожката АЕЦ.

Искам да предупредя тези, които възнамеряват да използват такъв език: вероятно ще бъдем принудени да задаваме на такива делегации целеви въпроси, като ги молим да изяснят какво точно имат предвид.

Благодаря за вниманието, господин председател.

Източник: ПОСТОЯННОЕ ПРЕДСТАВИТЕЛЬСТВО РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ ПРИ МЕЖДУНАРОДНЫХ ОРГАНИЗАЦИЯХ В ВЕНЕ

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари