ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Румъния – Nuclearelectrica избра Candu за предпроектна работа по реконструкцията на АЕЦ Cernavoda

13.03.2023

Двугодишно споразумение за 65 милиона щатски долара ще накара Candu Energy, част от SNC-Lavalin Group, да извърши предпроектна работа за удължаване на живота на блок 1 на атомната електроцентрала Cernavoda на румънския ядрен оператор Nuclearelectrica.

 Атомна електроцентрала Чернавода (Изображение: Nuclearelectrica)

Очаква се работата да включва дългосрочни инженерни услуги за централата, която има два блока CANDU, които в момента доставят 20% от електроенергията на Румъния.

Обновяването на първите тежководни реактори под налягане от 650 MWe, пуснати в експлоатация през 1996 г., има за цел да удължи експлоатационния им живот с още 30 години до 2060 г.
Блок 2 влезе в търговска експлоатация през 2007 г.

Специализиран персонал от канадския ядрен бизнес на SNC-Lavalin ще извърши инженерната работа по проектиране и доставка, необходима за модификации на конструкцията и препоръки, произтичащи от оценката на състоянието, и ще бъдат проектирани нова инфраструктура и сгради, които са необходими за подпомагане на дейностите по възстановяване на тръбите на реактора, казаха фирмите .

SNC-Lavalin ще работи с Ansaldo Nucleare, която ще предоставя инженерни услуги за баланса на дейностите на централата. Други поддържащи организации включват Sargent and Lundy, CITON и GE Steam Power, които се очаква да предоставят инженерни услуги, свързани с обновяването на първи енергоблок.

Проектът за реконструкция

Проектът за реконструкция на блок 1 започна през 2017 г. и в момента е във втория от трите етапа. Тази фаза, която трябва да продължи от февруари 2022 г. до 2026 г., обхваща осигуряване на финансови ресурси, договаряне и предоставяне на договори за инженеринг, обществени поръчки и строителство, оценка, подготовка и планиране на дейностите, които трябва да бъдат извършени, и получаване на всички разрешения и одобрения, необходими за стартиране на проекта . Третата фаза, планирана за 2027-2029 г., започва със спирането на блок 1, включва цялата необходима работа по него и повторното му пускане в експлоатация.

Главният изпълнителен директор на Nuclearelectrica Космин Гита каза: „Обновяването на блок 1 е част от ангажимента на Nuclearelectrica да допринесе за възстановяването на мощността на Румъния чрез чиста, евтина и денонощна налична енергия. Ние сме горди да се възползваме от нашия 26-годишен ядрен опит при най-високи стандарти за безопасност и производителността, работете заедно с най-добрите международни специалисти и завършете този стратегически проект за енергийната сигурност на Румъния и целите за декарбонизация… запазвайки висококачествени работни места, както и създавайки нови.“

Президентът и главен изпълнителен директор на SNC-Lavalin Иън Едуардс каза: „Това удължаване на живота ще осигури на много бъдещи поколения румънци енергийна сигурност, рентабилна мощност и ще позволи на Румъния да продължи да се възползва от намаляването на своите емисии на парникови газове с над 10 милиона тона годишно, което са постигнали реакторите CANDU в Черна вода.“

Джо Сейнт Джулиан, президент, ядрен отдел в SNC-Lavalin добави: „Румъния отдавна е възприела перспективен поглед към своите енергийни нужди…
Като стопанин и производител на оригинално оборудване на технологията CANDU, ние сме развълнувани да можем да провеждаме тази жизненоважна работа за SNN (Nuclearelectrica) и румънския народ, точно както ни беше поверено да изградим първоначално реакторите на Черна вода през 1996 г. и 2007 г.“

SNC-Lavalin пое водеща роля във всички проекти за удължаване на живота на реактора CANDU до момента, включително проекти, разположени в Канада, Южна Корея и Аржентина.

Освен плановете за удължаване на живота на съществуващите два блока, Румъния също се надява да завърши частично построените блокове 3 и 4 на Черна вода.
По-голямата част от работата по блокове 3 и 4 – като блокове 1 и 2, реакторите CANDU-6 – беше извършена през 80-те години на миналия век преди падането на правителството на Николае Чаушеску през 1989 г.
Страната също се стреми да създаде малки модулни реактори.

Източник: https://world-nuclear-news.org/Articles/Nuclearelectrica-selects-Candu-for-Cernavoda-refur

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари