ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Страните от ЕС ще построят 30 „гигафабрики“ за пестене на енергия

04.03.2023

В ЕС стартира проект за изграждане на заводи за батерии за съхранение на електроенергия с цел постигане на енергийна независимост и нулево ниво на вредни емисии.

Това се казва в съобщение на сайта на Европейската комисия.

 „През 2022 г. общата инвестиция в екосистемата на „батериите“ на ЕС ще достигне 180 милиарда евро.
Това обхваща повече от 160 промишлени проекта, които вече са изпълнени или са в процес на изпълнение, във всички вериги с добавена стойност, което е еквивалентно на около 70 GWh инсталиран капацитет на батерията“, се казва в съобщението.

 Според резултатите от срещата на Европейския алианс за батерии, вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович каза, че в страните от ЕС ще бъдат създадени 30 „гигафабрики“ за пестене на енергия.

Той подчерта, че това е особено важно за развитието на възобновяемите енергийни източници и постигането на нулеви вредни индустриални емисии до 2050 г.

Заради нахлуването на Русия в Украйна цената на газа в ЕС стана почти седем пъти по-висока от тази в САЩ. В допълнение, други икономики също се стремят към бързо развитие на батериите, стимулиране на тяхното производство и добив на суровини, променяйки глобалните правила на енергийната игра.

Ето защо членовете на Европейския алианс за батерии обръщат специално внимание на елиминирането на рисковете и освобождаването от зависимостта от трети страни при доставката на суровини, особено от Китай, който представлява до 80% от редкоземните материали, използвани в индустрията на ЕС.

Източник: https://elektrovesti.net/81326_u-krainakh-es-pobuduyut-30-gigafabrik-dlya-zberezhennya-energii

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари