ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европейските страни предприемат мерки за диверсификация и намаляване на зависимостта на своята ядрена енергетика от Русия

03.03.2023

Така, освен Украйна, която активно развива сътрудничество със западни партньори, България, Чехия, Финландия и Словакия наскоро обявиха търгове за доставка на гориво или подписаха споразумения с Westinghouse и френската Framatome за гориво за ВВЕР, което ще започне следващата година.

 

 

Освен това руското нахлуване ускори плановете на различни доставчици на гориво за производство на гориво от ниско обогатен уран (HALEU) за бъдещи усъвършенствани реактори, докато Kazatomprom, най-големият доставчик в света на концентрати от уранова руда, предприема стъпки да заобиколи руската територия.

Миналия декември Казахстан и Канада завършиха превоза на концентрати от уранова руда през Транскаспийския международен транспортен маршрут, проправяйки пътя за бъдещи превози от Казахстан през Азербайджан и Грузия до Европа, Северна Америка и Азия.

Припомняме, че (https://t.me/energoatom_ua/6801 ) Westinghouse е дългогодишен надежден партньор на Държавно предприятие Енергоатом. Компаниите подписаха споразумение за изграждането на девет нови енергоблока по технологията AR1000 в Украйна. Energoatom вече започна изпълнението на проекта за изграждане на 5-ти и 6-ти блок на Хмелницката АЕЦ, който се планира да бъде завършен до 2029 г.

Източник: https://www.stimson.org/wp-content/uploads/2023/02/3236px-%D0%97%D0%90%D0%95%D0%A1_2.jpg

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари